El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, ha explicat avui que el nen de 6 anys hospitalitzat en estat greu a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, després d'encomanar-se la diftèria perquè no estava vacunat, té les funcions renal, respiratòria i cardíaca substituïdes "amb màquines".

Així ho ha explicat en declaracions als periodistes abans de participar en un acte amb Societat Civil Catalana a Barcelona, poc després d'haver visitat el nen encomanat juntament amb el conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz.

"El nen té substituïda tant la funció renal, com la respiració i el cor, això li ho fan a través de màquines. Cal esperar uns dies, però coneixent aquesta unitat (de trasplantament cardíac de l'hospital), cal confiar en un pronòstic favorable i positiu", ha assenyalat.

El ministre ha explicat que manté contacte "durant tots aquests dies" amb el conseller català i ha elogiat la "molt bona labor de les autoritats sanitàries catalanes, els responsables de salut pública i l'equip del Vall d'Hebron, que ha tingut una unitat de trasplantament cardíac, uns mitjans i uns professionals que són del millor del món".

"Sense aquests recursos, en Pau no hauria tingut una esperança, i ara crec que tirarà endavant, tinc tota la confiança que serà així, perquè està en molt bones mans i hi ha una acció combinada" de totes les institucions, ha assenyalat.

Preguntat per l'anunci de Boi Ruiz de què la Generalitat treballarà per ampliar a altres malalties el calendari de vacunes obligatòries i gratuïtes, assumint el seu cost, si el Govern central no aprova finançar-les, en al·lusió a vacunes com la del meningococ, el pneumococ o la varicel·la, ha explicat que tant el Govern central com la Generalitat tenen "una mateixa visió".

"L'acord que es va adoptar en el Consell Interterritorial, entre comunitats i Ministeri, és que la del pneumococ estigués implantada a tot Espanya abans de desembre del 2016. Hi ha algunes comunitats que ja l'estan posant en marxa i altres tenien aquest termini. És bona notícia que el conseller vulgui anticipar-se a aquests terminis, està bé i té tot el nostre suport", ha dit.

Respecte a la del meningococ, Alonso ha relatat que el Govern ha decidit autoritzar la seva venda en farmàcies: "Cal fer un tràmit perquè cal canviar envasos, potser tardarà un parell de mesos", ha afirmat.

D'una altra banda, en relació amb la vacuna de la varicel·la, el Ministeri està recollint la informació amb experts sobre si aplicar-la ja des de nadons o es manté la vacuna als 12 anys.

El mateix dia que s'ha conegut que vuit companys del nen infectat són portadors del bacteri de la diftèria, encara que no han desenvolupat la malaltia perquè estan vacunats, Alonso ha dit que el conseller li ha explicat que s'està tractant els nens amb penicil·lina i "no corren cap risc".

"El més important és estar conscienciats de què tots tenim dret a la protecció de la salut, però també un deure, especialment amb els nens. Sempre cal confiar en l'evidència científica i confiar en la sanitat, i vacunar els nens, perquè és la millor protecció que podem fer per ells", ha afegit.