09 de juny de 2015
09.06.2015

Bustos diu que alguns sectors polítics no el van acceptar pels seus orígens

Redueix les acusacions contra ell pel cas Mercuri a "probables" irregularitats comptables a la Federació de Municipis

09.06.2015 | 08:44
Bustos diu que alguns sectors polítics no el van acceptar pels seus orígens

L'exalcalde socialista de Sabadell Manuel Bustos va afirmar ahir a la comissió del cas Pujol que una "part política i no política" de la societat de Sabadell "mai" va entendre que una persona no originària de Catalunya com ell obtingués àmplies majories a les eleccions. Manuel Bustos, condemnat a un any i quatre mesos de presó per tràfic d'influències en la contractació "a dit" d'una alt càrrec del tripartit i imputat en nou peces separades del cas Mercuri, va comparèixer a la comissió d'investigació sobre el frau i l'evasió fiscal del Parlament. Durant la seva compareixença, i en resposta a les preguntes del PSC, l'exalcalde va assegurar que no només tenia aquesta percepció, sinó també proves documentals.

Escoltes telefòniques

El també expresident de la Federació de Municipis de Catalunya va dedicar gran part de la seva compareixença a queixar-se que els Mossos d'Esquadra havien "construït" acusacions contra ell descontextualitzant les seves converses telefòniques i va lamentar que el sumari inclogués escoltes privades que no estaven relacionades amb cap delicte. "Què tenen a veure les meves converses amb Iceta (primer secretari del PSC) amb la trama de corrupció urbanística?", va protestar Bustos, que creu que en les intervencions telefòniques s'ha vulnerat el seu honor amb la finalitat de posar en evidència el seu paper dins del PSOE. Durant la compareixença, Bustos va dir que des d'un principi va tenir sospites que el seu telèfon estava punxat perquè van aparèixer informacions personals a les xarxes socials que només ell i la seva dona coneixien i, en aquest sentit, va precisar que va sol·licitar al llavors conseller d'Interior, Felip Puig, que fes un escombrat de casa seva. L'exalcalde es va embrancar en un agre intercanvi de retrets amb el diputat d'ICV-EUiA Joan Mena, exregidor de Sabadell, que el va acusar de ser "el capo d'una trama política" amb epicentre a la població i li va recordar que va ser "declarat delinqüent per un jutjat", en al·lusió a la seva condemna.

Mena va afirmar que la compareixença de Bustos suposava el moment "més trist" de la seva carrera política per haver d'interrogar en una comissió d'investigació l'alcalde de la seva ciutat: "vostè ha avergonyit el nom de Sabadell i de part del municipalisme a Catalunya" en arrossegar el seu nom a la "llista del fang". Per la seva banda, Bustos va retreure al diputat que en el seu moment el seu partit no denunciés l'exregidor del PP a Sabadell Jordi Soriano -imputat per presumpte cobrament de comissions en el cas Mercuri- i va lamentar que llancés "acusacions" contra ell en comptes de dedicar-se a interrogar-lo. Mena va advertir a Bustos que tots dos "no estan a la mateixa altura", atès que l'exalcalde estava imputat i ell no, i va afirmar que no es creia que una persona com ell, que era "omnipresent" a Sabadell, no conegués les activitats de Soriano. L'exalcalde de Sabadell també va admetre "sortides de to" en les seves converses telefòniques i rebuts carregats "inadequadament" durant la seva gestió, però va negar tenir res a veure amb la trama de corrupció i el cobrament de comissions del "cas Mercuri".

En la seva compareixença, Bustos va defensar la seva "innocència" en les peces del "cas Mercuri" en què està imputat, deixant al marge la seva condemna a un any i quatre mesos de presó per tràfic d'influències en la contractació "a dit" d'una alta càrrec del tripartit, en una de les derivades d'aquesta investigació.

Bustos, que va distribuir documentació als diputats a fi d'"acreditar" la seva innocència en el cas Mercuri, va considerar "desproporcionada" la seva imputació per carregar a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que presidia els rellotges obsequiats a la seva cúpula i va minimitzar la importància d'altres peces en les quals està involucrat. Concretament, va reconèixer una factura d'unes "sabates" que erròniament es va carregar a la Federació, però va defensar que mentre va presidir l'entitat municipalista aquesta va aconseguir un estalvi de dos milions d'euros. "I estem parlant de cinquanta euros", es va queixar. En tot cas, va afegir que "conscientment" mai havia carregat despeses personals a la Federació de Municipis pel que si alguna vegada havia succeït així creia que havia estat per "error".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook