La previsible pròxima alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, (Barcelona en Comú) participarà "com a alcaldessa" en la manifestació independentista de la pròxima Diada de Catalunya, l'11 de setembre, convocada a la Meridiana de Barcelona per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural. Colau va proposar ahir a aquestes entitats que la capital catalana elaborés un "compromís propi amb el procés constituent, des de la pluralitat de matisos", va puntualitzar. L'alcaldable de Barcelona en Comú va fer aquestes asseveracions en roda de premsa després de reunir-se amb el nou president de l'ANC, Jordi Sánchez, i la màxima representant d'Òmnium, Muriel Casals, per valorar l'escenari després de les municipals i les perspectives polítiques amb les catalanes del 27-S a l'horitzó, que les formacions sobiranistes volen convertir en plebiscitàries.

Colau va assegurar que l'Ajuntament de Barcelona donaria totes les facilitats a la manifestació de la Diada i la defensaria institucionalment i que ella, que havia estat en la de l'any passat, volia "fer-ho com a alcaldessa". L'alcaldable de BComú va indicar que la manifestació sobiranista donava visibilitat a la "pluralitat de Barcelona" i era "una mobilització àmplia de consens per les llibertats i drets fonamentals".

Colau va insistir a resoldre "de forma democràtica" si Barcelona s'adheria a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), però al costat de la proposta que havia fet durant la campanya que es fes amb una consulta ciutadana, va explicar que s'estava estudiant també la possibilitat que ho decideixi el ple, amb llibertat de vot dels regidors. Colau, que la setmana passada va descartar que BComú se sumés al full de ruta que havien subscrit ANC, Òmnium, l'AMI, ERC i CiU perquè la considerava "impròpia", va assegurar que aquesta proposta de compromís no era "per escapar-se de res" sinó "en positiu" perquè "sempre hem estat al costat dels processos que s'han impulsat des de ciutadania".

Sobre el compromís propi de la ciutat amb un nou procés constituent que BComú vol impulsar des de la "pluralitat i els matisos que representa", Colau va garantir que seria fruit "d'un diàleg molt ampli amb la resta de forces polítiques i entitats socials i veïnals de la ciutat", perquè comptés amb el "màxim consens" i fos l'expressió "de la complexitat" de la capital. "Barcelona En Comú és una candidatura plural que agrupa molta gent diversa, però sempre hem defensat com a principi irrenunciable el compromís amb el dret a decidir", va assegurar Colau, a qui van acompanyar en la reunió Gerardo Pisarello i Jaume Asens.

"Tenim un marc institucional que no funciona, que ha quedat esgotat, i BComú també és l'expressió d'aquest desig de canvi, d'aquesta voluntat de canviar les regles del joc", va assegurar.

Muriel Casals (Òmnium) i Jordi Sánchez (ANC) van traslladar a Colau el document del full de ruta amb la intenció que el coneguessin i fessin aportacions per "enriquir-lo i eixamplar-lo", va explicar el president de l'ANC. Per a Sánchez, la proposta de compromís propi de la capital amb un nou procés constituent que havia fet Colau era "diferent" perquè suposaria que "Barcelona se suma al procés, amb els matisos que calguin, per enfortir-lo".

Les reaccions

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va aplaudir que Ada Colau després de la reunió amb ANC i Òmnium Cultural hagués anunciat que assistiria a la manifestació de l'11-S a la Meridiana. "Aquest gest de claredat és una gran notícia per a ERC", va dir Simó, que va considerar que això afavoria i alhora era fruit de les converses per formar govern a Barcelona. "Continuem treballant, no hi ha res tancat, però aquest gest creiem que té a veure amb les converses que tenim i que Colau ha pres consciència de la importància del procés pel país", va afirmar Simó. Per la seva banda, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va criticar que la guanyadora de les eleccions a Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), "s'apunti a la radicalitat" d'ERC i la CUP i demostri que la seva candidatura hagi "camuflat" en realitat una opció "clara" per la independència.

En un altre ordre de coses, el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va dir que "confia i desitja" que quan Ada Colau sigui investida alcaldessa de Barcelona "el sentit de la responsabilitat s'imposi" i "no es desnaturalitzi" ni "deixi sense operativitat i eficàcia" la Guàrdia Urbana. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, per la seva banda, va admetre que estava preocupat per la gestió que Colau podia fer de la seguretat de Barcelona al·legant l'experiència de l'època que Joan Saura (ICV) va liderar el departament.