El sector independentista d'UDC va apostar ahir per fer "pinya" en el full de ruta de partits i entitats sobiranistes votant "no" en la consulta interna d'Unió del 14 de juny, un procés del qual van denunciar carències de garanties com no tenir accés a dades del cens de militants. Els membres del comitè de govern d'UDC Antoni Castellà i Mercè Jou, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i l'expresident de la Cambra i dirigent històric d'Unió Joan Rigol van protagonitzar una conferència de premsa en la qual van exposar els arguments de la campanya del "no" a la pregunta que es formularà a la militància el 14-J sobre si volien continuar en el procés sobiranista sota una sèrie de criteris com la seguretat jurídica, el diàleg amb l'Estat i la pertinença a la UE.

Rigol va defensar que el "no" era un "sí" a un Estat independent per a Catalunya i a fer "pinya" amb la resta de partits i entitats sobiranistes per a un full de ruta en comú sense fer "seguidisme", ja que Unió podia fer les seves aportacions a una iniciativa que, va recordar, encara estava "oberta". El també coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir va admetre que Unió "no és un partit revolucionari", però va recalcar que la "moderació" no tenia per què traduir-se en "ambigüitat". També Rigol va defensar que no es podia fiar tot a la legalitat actual perquè "és la que volem canviar" a través d'un procés sobiranista que, segons el seu parer, ha de ser pacífic i sota el principi del dret a l'autodeterminació de Catalunya.

De Gispert, per la seva banda, va indicar que ja comptaven amb 1.019 militants que donaven suport al "no", cosa que calculava que era el 25% de la militància. Després de denunciar que la pregunta que va plantejar la direcció era "desconcertant, confusa i enganyosa", la democratacristiana va descartar que "en principi" fos obligat un congrés extraordinari si guanyava el "no". De Gispert va qüestionar la tesi del secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que els plantejaments moderats d'UDC en el procés puguin contribuir que no hi hagi fugida de vots de CiU a Ciutadans. "Si van cap a Ciutadans probablement estaven mal situats", va afirmar De Gispert, que va remarcar que el partit d'Albert Rivera havia destacat per "anar en contra de la política lingüística" que havia defensat històricament el catalanisme.

Per la seva banda, Castellà va asseverar que la comissió de control d'UDC els havia negat una còpia del cens electoral, ni tampoc no els havia garantit que tindrien una acta de sessió i d'escrutini fins que no es finalitzés el recompte global, que es farà l'endemà de la consulta, el 15 de juny.

Les reaccions

La portaveu d'ERC, Anna Simó, va expressar ahir el seu desig que Unió es pugui sumar al full de ruta sobiranista ja pactada entre diversos partits després de la seva consulta interna, i va declinar valorar si la pregunta elegida per la direcció d'UDC era compatible amb aquest text o no. Segons va indicar Anna Simó en roda de premsa, el seu partit té "un respecte absolut als processos interns" d'altres forces polítiques, motiu pel qual "no es pronuncia" sobre la pregunta que els dirigents d'Unió encapçalats per Josep Antoni Duran i Lleida han acordat per celebrar la consulta interna dissabte que ve, dia 14.