El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la mesura cautelar que va sol·licitar l'Advocacia de l'Estat perquè s'obrís un nou termini de preinscripció i matrícula a les escoles catalanes, de manera que les famílies poguessin elegir el castellà com a llengua vehicular. En el seu acte, la sala contenciosa administrativa del TSJC considera que la mesura cautelar que sol·licita l'Estat no és procedent i recorda que aquesta qüestió ja està "esgotada" per la Llei d'Educació de Catalunya, en "impedir la segregació d'alumnes per raó lingüística".

També cita el Tribunal Constitucional, que ha establert que la Constitució imposa, en tot cas, l'ús vehicular del castellà, que el TSJC considera que ha de ser en una proporció del 25 per cent. L'alt tribunal català indica en l'acte que "poc sentit" té una mesura cautelar com la sol·licitada per l'Advocacia de l'Estat, a petició del Ministeri d'Educació, "quan la sol·licitud no pot ser una altra que el compliment de la legalitat vigent, i tal petició és en aquests moments -de la preinscripció i matrícula- sense necessitat d'un tràmit específic".

"Dit d'una altra manera, -s'afegeix- la mesura cautelar tindria un efecte paradoxalment restrictiu en la posició dels usuaris del servei en la mesura en què posaria límits al que ara és lliure". Precisa la resolució que "no consta ni s'ha acreditat que es doni un grau de desconeixement que imposin una mesura cautelar informativa en aquest sentit", tal com sol·licita l'Advocacia de l'Estat. El TSJC considera que "no es pot constatar", en una primera aproximació, que l'administració catalana sigui "inactiva" a l'hora d'informar els pares i que, per això, no procedeixen les mesures cautelars. Contra la resolució de la Sala es pot interposar un recurs de reposició davant el mateix TSJC en el termini de cinc dies.

Les reaccions

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va considerar una "bufetada a la cara" al ministre d'Educació, José Antonio Wert, l'acte del TSJC que desestima l'obertura d'un nou termini de preinscripció escolar, una mesura que va qualificar de "politiqueria" contra la llengua catalana. Turull va finalitzar les seves crítiques al govern del PP amb una advertència: "El seu objectiu fonamental és carregar-se la llengua catalana, no donarem un pas enrere en aquesta qüestió". El ministre d'Educació, Cultura i Esports, José Ignacio Wert, va assegurar que el Govern acataria "com qualsevol altre resolució judicial" la decisió del TSJC. En qualsevol cas, va reconèixer que la mesura cautelar sol·licitada "ja, per temps, havia quedat fora de sentit".

Per la seva banda, el conseller de Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, va lamentar l'"obstinació poc raonable" que "de forma constant" tenia el Govern central "contra la llengua catalana" i contra el sistema d'immersió lingüística a les escoles. Unes declaracions que no van agradar al PPC. El portaveu dels populars al Parlament, Enric Millo, va deplorar les paraules d'Homs i li va replicar que l'objectiu del ministeri d'Educació no era anar "contra el català". Millo va denunciar les "paraules dissonants", els "insults" i el "to burlesc" que segons el seu parer utilitzava el portaveu de l'executiu català quan es referia al Govern i al PP, com havia fet ahir un altre cop en valorar la decisió del TSJC.