11 de juny de 2015
11.06.2015

Mas: «el 9N no es pot ni anul·lar ni esborrar»

Creu que porta les aspiracions catalanes a un "carreró sense sortida" i "reforça el caràcter plebiscitari" del 27S

12.06.2015 | 07:37

El president català, Artur Mas, ha afirmat avui que la consulta alternativa del 9N "no es pot anul·lar ni esborrar" malgrat que s'hagi declarat inconstitucional pel TC, una decisió que porta les aspiracions catalanes a un "carreró sense sortida" i "reforça el caràcter plebiscitari" del 27S.

Mas, en roda de premsa Al palau de la Generalitat, ha valorat així que el Tribunal Constitucional (TC) hagi acordat per unanimitat considerar inconstitucional els preparatius de la consulta alternativa del passat 9N a Catalunya, l'anomenat "procés de participació ciutadana" català, per considerar que vulnera competències exclusives de l'Estat.

"Ho hem provat tot, més no es pot fer. Se'ns han bloquejat tots els camins", ha lamentat Mas, que creu així que "l'únic camí possible és convocar eleccions (el 27 de setembre) i es reforça el caràcter plebiscitari" sobre la independència de les eleccions catalanes.

Artur Mas ha recordat les tres "massives" manifestacions a favor del dret a decidir, que "passaran a la història en lletres d'or" i, així, que la consulta va ser un "mandat democràtic" i "no un caprici ni d'un Govern ni d'un president".

"Després de 37 anys de l'aprovació de la Constitució i després que s'ha intentat tot, la Constitució s'ha convertit en un carreró sense sortida per a les aspiracions d'una part importants de la societat catalana", ha explicat Mas, que ha arribat a qualificar de "democràcia de baixa intensitat" la situació política a Espanya.

Per tot això, el president Mas ha conclòs que queda "reforçat el caràcter plebiscitari sobre el futur del país" de les eleccions que haurà de convocar el 3 d'agost perquè se celebrin el 27 de setembre.

El Tribunal Constitucional (TC) ha acordat per unanimitat considerar inconstitucional la consulta alternativa del passat 9N a Catalunya.

La decisió del tribunal de garanties considera que els actes de la Generalitat catalana destinats a preparar "el procés de participació ciutadana" del 9N "afecten l'ordre constituït i al fonament de l'ordre constitucional".

El TC ja va anul·lar el mes de febrer passat, per ser contrària a la Constitució, la convocatòria d'una consulta sobiranista convocada per al 9 de novembre. Aquella convocatòria era un referèndum dels reservats per la Constitució per a l'Estat.

Davant la suspensió temporal del referèndum la Generalitat va posar en marxa aquest procés participatiu alternatiu, que ara també ha estat considerat inconstitucional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook