La presidenta del Parlament i dirigent d'Unió, Núria de Gispert, va visitar el dimecres Girona i va valorar la situació del seu partit.

Per què fa campanya pel "no" de la consulta interna d'Unió que es votarà aquest diumenge?

Perquè la pregunta de la direcció és confusa, desconcertant, enganyosa... Perquè sembla més un manifest que una pregunta. Quan es va decidir fer aquesta consulta, que jo penso que va ser un encert i positiu per a Unió, a més d'un exercici democràtic molt important, ningú esperava una pregunta com aquesta. I quan havien passat dos mesos de l'anunci, ens va semblar que alguna cosa no funcionava, ja que no se'ns havia comunicat res. Llavors va ser quan ens vam reunir una vintena de persones i vam dir: "Què fem?". I va ser quan vam proposar una pregunta clara i directa de sí o no respecte a una Catalunya independent; sabíem la força que teníem al darrere, perquè vam recollir 1.019 signatures. A la consulta que ha plantejat la direcció diem i demanem el "no" perquè això vol dir clarificació: un sí a Catalunya, al procés, a les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre i a la Catalunya independent.

Sigui quin sigui el resultat de la consulta, Unió es mantindrà com fins ara a partir de diumenge?

Com fins ara serà difícil, si realment la diferència no és gran. O sigui, si quedem de la mateixa manera que s'ha quedat el Comitè de Govern (d'un 60% a un 40%), hi ha una part important de la militància, sigui la del sí o del no, que no està a favor de l'altra i per tant, haurem de recompondre les ferides. A mi això em sap greu, però arriba un moment en què les coses s'han de fer per clarificar, ja que no podem seguir sent ambigus.

La situació interna d'Unió acabarà com al PSC?

Jo espero que no, que en aquest punt tinguem més cap i sapiguem entendre quina ha estat la situació i per quin motiu.

Els últims dies s'ha plantejat la proposta d'Artur Mas d'impulsar una nova marca electoral de CiU. Vostè considera que Unió en formarà part?

El president sembla ser, i això ho dic jo per coses que he sentit, que no vol sigles. Per tant, si no vol sigles ni hi vol posar Convergència, tampoc hi voldrà posar Unió, com tampoc hauria posat Esquerra Republicana. Ell diu una llista transversal i de país, en la qual pugui entrar persones i personalitats rellevants que donin suport a aquestes eleccions de caràcter plebiscitari. Per tant, hi pot haver gent d'Unió, el que passa és que seran allà perquè són d'Unió però no sortiran les sigles d'Unió.

Es pot parlar d'una fi de la federació entre CDC i UDC?

No. Jo crec que no, perquè això és un punt i a part. Si les eleccions fossin normals, es farien l'any que ve i probablement, com fa 35 anys, aniríem junts la federació. Però les eleccions del 27-S són una substitució del referèndum que no se'ns ha deixat fer. Llavors, una de les característiques és impulsar una llista transversal i de país, que permeti dir: "Aquesta llista, de persones de totes les sensibilitats, ha votat sí a l'Estat independent". A més, amb una planificació que pot durar un any i mig o dos, per ja començar a treballar de nou com un país normal. No es pot parlar d'un final de la federació.

Veu Josep Antoni Duran i Lleida al capdavant d'un altre partit?

Això se li ha de preguntar a ell. Jo crec que el senyor Duran és un militant d'Unió d'alt rang, que ha fet i ha donat molt pel país, que a més li agraïm, però ell ha de decidir quin és el seu futur.

Per tot plegat, Unió podria deixar d'existir?

No. Unió no s'acaba. Unió continua, i potser amb moltes més ganes que no pas fins ara.