La consulta d'Unió d'avui marcarà un abans i un després en el futur de CiU, que està en qüestió com a marca electoral amb vista al 27 de setembre per la divisió dins d'UDC i l'opció d'Artur Mas d'articular una llista transversal amb unes sigles alternatives a les de la federació.

Mas tindrà un ull en la consulta interna d'Unió sobre la seva posició en el procés sobiranista, particularment per observar com l'executiva capitanejada per Josep Antoni Duran i Lleida gestiona el 15 de juny el resultat de les urnes.

Però el temps apressa i, tres mesos abans de les eleccions del 27-S, el president té també sobre la taula el projecte d'una llista independentista, amb una marca nova, en la qual entrarien independents, membres de CDC, d'altres partits sobiranistes -llevat d'ERC, que aniria per separat- i, si pot ser, també d'UDC.

Fonts de la federació consultades per Efe donen per fet, en tot cas, que el 27-S CiU ja no concorrerà en el format tradicional indistintament del desenllaç de la consulta de demà d'UDC, perquè estan convençuts que Mas mantindrà el seu compromís de formar una candidatura pel "sí" a la independència, i aquest concepte ni tan sols figura en la pregunta de la consulta democratacristiana.

Poc més de 4.000 militants d'UDC estan cridats demà a les urnes per avalar la pregunta de la direcció, que interroga els votants si volen seguir en el procés sobiranista amb l'objectiu de la "plena sobirania" de Catalunya i amb criteris de seguretat jurídica i el diàleg amb l'Estat, excloent la declaració unilateral d'independència i qualsevol escenari fora de la UE.

La cúpula del partit -Josep Antoni Duran i Lleida, Ramon Espadaler, Joana Ortega i Josep Maria Pelegrí- han dit que votaran "sí", però el sector independentista, liderat pel membre de l'executiva Antoni Castellà i el dirigent històric Joan Rigol, demanen el "no" perquè creuen que la pregunta és ambigua i evita afrontar el debat sobre un Estat independent.

Si guanya el "sí" que propugna la direcció, els democratacristians hauran de tractar el difícil encaix del seu full de ruta, que evita parlar d'independència, amb la de CDC, que aposta per la secessió sense tancar la porta a una declaració unilateral d'independència com a últim recurs.

En el cas que no hi hagués acord entre CDC i UDC, el sector crític dels democratacristians està disposat a donar suport igualment, des de dins i des de fora, a una "llista del president", cosa que crearia una fractura dins d'Unió que afectaria CiU, almenys com a marca electoral per al 27-S.

Si avui guanya el "no", UDC s'haurà de sotmetre a un nou debat intern sobre la seva direcció i l'orientació política, amb la incògnita de si seria capaç de resoldre abans del 27-S el conflicte, que potser requeriria un Congrés extraordinari.

La llista del president

Segons fonts de la federació, la setmana que ve serà clau per a l'esdevenidor del procés sobiranista perquè Mas, després de conèixer el resultat de la consulta d'UDC, podria començar a donar pistes sobre la seva llista transversal en algun dels actes previstos de la campanya de CDC "Benvinguts al futur".

En tot cas, el president català té per davant unes setmanes per confeccionar la seva llista amb el punt de mira en la Convenció Nacional de CDC del 18 de juliol, en la qual el partit d'Artur Mas fixarà les bases de la seva "refundació" sobre l'eix nacional, ètic, econòmic i social.

La llista del president podria integrar membres del Consell Assessor per a la Transició Nacional, representants d'entitats sobiranistes o democratacristians de perfil sobiranista, com per exemple el coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, o Antoni Castellà, dirigent d'UDC crític amb Duran.

En espera de concretar els independents, queda per veure quins diputats de l'actual grup de CiU al Parlament entraran a la llista. De moment, segons fonts parlamentàries, esperen la trucada d'Artur Mas.