El coordinador general de CDC, Josep Rull, va dir ahir que el seu partit havia demanat a Unió que, "amb caràcter imminent", respongués si volien compartir llista en les eleccions del 27-S, a les quals Convergència acudirà amb un programa "clar i explícit" a favor de la independència, cosa que és "innegociable". El secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, i el vicesecretari general d'UDC, Antoni Font, es van reunir ahir amb Rull i amb el vicesecretari general de CDC, Lluís Corominas, per abordar l'encaix dels fulls de ruta democristiana i convergent al procés sobiranista. Aquesta trobada es va produir després que l'executiva d'UDC hagués aprovat negociar només amb CDC la proposta avalada per la militància, amb els vots en contra dels dirigents crítics, que obriran converses al marge de la direcció per sumar-se al full de ruta en comú de CDC, ERC i les entitats sobiranistes. En una roda de premsa al costat de la portaveu de CDC, Mercè Conesa, Rull va relatar que fins ara no havien volgut posicionar-se sobre la consulta interna d'Unió, per "no interferir en la presa de decisió", i va expressar el seu "respecte més escrupolós" pel resultat.

En tot cas, en una reunió que Rull va qualificar de "cordial" i "seriosa", CDC va traslladar als dirigents d'Unió la seva posició "inamovible" i "innegociable" sobre el caràcter plebiscitari del 27-S, a més que els convergents eren : "la gent del "sí-sí", que volem que Catalunya esdevingui un Estat independent". "Així els ho hem traslladat a Unió. Amb caràcter imminent esperem resposta d'UDC de si volen que anem junts a aquestes eleccions, en les quals ens presentarem amb un programa clar, explícit i diàfan a favor de la independència", va assenyalar.

Rull va insistir que CDC "està esperant resposta" de si els democristians "s'incorporen a la majoria del "sí-sí"" i si "volen continuar fent camí junts o no", cosa que Convergència "vol i desitja". "Si finalment la direcció d'Unió dóna una resposta negativa -va dir-, ho respectarem i ho lamentarem, però continuarem creient que el 27-S han de tenir caràcter plebiscitari i ens presentarem en conseqüència. La societat ens demana molta claredat i entendre perfectament el que estem fent". "És possible anar junts com CiU al 27-S amb un programa favorable a que Catalunya sigui un estat independent? Sí o no? És el que hem plantejat i ara hem de tenir resposta", va dir Rull.

"Volem que el 27-S es pugui respondre aquesta mateixa pregunta. I no està formulada en termes de plena sobirania (en al·lusió a un dels punts de la consulta d'Unió), sinó d'estat independent", va afegir.

Els terminis

El número dos de CDC va insistir que la resposta havia de ser "imminent" i "no es pot allargar indefinidament", posant com a termini "raonable" que arribés abans de dissabte, quan el president català i líder de CDC, Artur Mas, començarà la campanya de la formació "Benvinguts al futur". Sobre si els convergents iniciaran així mateix converses amb el sector crític d'Unió, Rull va apuntar que la seva formació "reconeix a tot el món", però en aquests moments hi ha "prevalença" amb la direcció d'Unió, ja que és la "primera obligació en primera instància". "Hi ha d'haver un retorn i, quan es produeixi, s'obriran altres escenaris", va agregar.

D'altra banda, va ser preguntat sobre la informació publicada per El País segons la qual empresaris rellevants haurien demanat al president del Govern, Mariano Rajoy, que avancés les eleccions generals amb l'objectiu de frenar el full de ruta sobiranista d'Artur Mas, i provocar que aquest ajornés els comicis del 27-S.

Rull ho va qualificar de "elucubracions" i "hipòtesi remota": "El que tenim clar és la voluntat de donar veu als catalans el 27-S. Tenim un compromís amb el poble català per donar-li veu i que es pugui pronunciar sobre el seu futur el 27-S", va sentenciar.

Més valoracions

Els resultats obtinguts en la consulta interna d'Unió del 14-J van provocar ahir múltiples reaccions. Una d'elles va arribar de la mà del nou portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, qui va apuntar que el seu partit estaria "encantat" en el cas que UDC acabés sumant-se al full de ruta segellat amb CDC i les entitats sobiranistes. Una opció que veia factible tenint en compte que "el 50%" dels militants democratacristians havien donat "clarament" suport a la independència. Ara bé, va advertir que el tren "no esperarà ningú, ni baixarà la marxa".

Per la seva banda, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, va considerar que tant el líder de CDC i president català, Artur Mas, com el d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, "han perdut" amb la consulta interna d'UDC, i va considerar que ens trobàvem davant un Govern "més feble", ja que estava format per dos partits que no compartien projecte. Vendrell va expressar el seu "respecte" pels processos interns d'altres partits, encara que va opinar que la consulta "es va plantejar com un plebiscit" entre Mas i Duran i va considerar que un resultat tan ajustat suposava que tots dos "han perdut". El portaveu del PPC al Parlament i exmembre d'UDC, Enric Millo, va considerar que la situació a Unió després de la consulta de diumenge era d'una "absoluta trencadissa" que anava més enllà de la posició el partit sobre la independència. En una entrevista a La Xarxa, Millo va considerar que aquesta trencadissa també era de caràcter intern.