El president de la Intercomarcal d’Unió a les comarques gironines, Joan Cañada, ha tingut un protagonisme important en la consulta a la militància d’Unió ja que l’ha coordinada. Obert defensor de la plena sobirania de Catalunya, lamenta el resultat per la divisió que ha generat, però diu que manté els democristians dins el procés nacional.

Vostè va votar Sí-Sí el 9-N i n’ha fet bandera. El satisfà el resultat de la consulta d’Unió?

No es tracta de satisfer o no satisfer, és molt complicat de gestionar. Deixa clarament el partit en dos grans blocs. D'alguna manera obliga a seure i a parlar i a ser generosos en els posicionaments. Sembla que això no passarà. Per això dic que no em satisfan les reaccions al resultat.

Es va dir que no era una consulta sobre lideratges, ni sobre persones. Però un resultat tan ajustat no posa en dubte els lideratges?

Clar. Necessàriament en un futur no gaire llunyà hauria d'haver-hi un congrés. Si no volem que el partit s'escindeixi. Això seria el més lamentable, per al partit, el país i el procés. Perquè Unió si pot ser útil per alguna cosa és per eixamplar el procés, no per dinamitar-lo. Això que hauríem de veure nosaltres, ho haurien de veure també els altres. Ho haurien de veure tots els partits que tenen posicionaments molt clarament en favor del procés. Lluny d'expulsar Unió haurien de posar-ho fàcil.

Vostè veu possible una tercera via d’acord i aproximació entre els dos blocs?

Sembla clar de la pregunta que Unió té voluntat d'estar en aquest procés. Hem de casar els que estan més engrescats i els que estan a favor del procés però tenen por. Deu haver-hi un terme intermedi per trobar-nos. Si fóssim capaços de trobar-lo, aconseguiríem més gent per eixamplar el procés.

Com per exemple?

Hi ha gent que té por a que tot plegat surti malament, que no es respecti la llei o sortir de la Unió Europea. Hi ha gent que està neguitosa. Hauríem de ser la força que doni garantia per sumar-s'hi. Farem un flac favor al procés si se’ns expulsa i si nosaltres no ens posem d'acord.

No estava d’acord amb la fórmula de la pregunta. Que li va semblar la participació?

El cens era de gent compromesa amb la política. Hem de fer autocrítica, no hem sabut transmetre prou l'interès d'aquesta pregunta. La formulació de la pregunta no s'ha fet bé. Jo creia que no satisfeia els militants.

Vostè va dir que no l’havien convençut de votar sí.

No m'han convençut per votar sí, ni per votar no. Això jo sé que a molta gent la porta a pensar aquest no es mulla. Jo crec que em mullo molt. La meva idea és la defensa de la plena sobirania de Catalunya. Això pot ser plantejar un full de ruta amb matisos, afegint i ampliant la base social. Ada Colau està plantejant més qüestions que nosaltres i ningú l’expulsa del procés.

Jesús Badenes | Girona

És possible. No em preocupa tan això, la federació ha estat una eina útil i si un dia per a CDC o Unió deixa de resultar útil deixarà de ser un drama si s’hi arriba des del consens. Diferent és que no es consensuï. O que afecti el país d'alguna manera. Hauríem de ser conscients d’això quan prenem decisions.