El president català, Artur Mas, va fer costat al seu conseller de Salut, Boi Ruiz, qui va negar privatitzacions en el sistema públic de sanitat, mentre que l'oposició els va retreure les retallades, l'augment de les llistes d'espera, les desigualtats i favors a la sanitat privada. Durant el ple monogràfic per debatre sobre el model i la gestió de la sanitat pública, Artur Mas va retreure a l'oposició que usi la sanitat per intentar fer-lo fora de la Generalitat presentant el seu executiu com un "privatitzador de la sanitat", cosa que és "rotundament falsa", va dir, quan el sistema català està entre els "millors" d'Europa.

Mas va intervenir en el ple al Parlament amb una defensa d'un sistema de salut que és "de tots" i que, segons va dir, ha passat la prova "més dura" de la seva història per una reducció pressupostària que va atribuir a deficiències del sistema de finançament autonòmic. Davant les crítiques de l'oposició per les privatitzacions en sanitat, el president de la Generalutat va retreure als grups la seva "demagògia" i els va acusar de pretendre "fer mal al govern usant la sanitat".

Boi Ruiz, que va defensar la seva gestió en un discurs de més d'una hora de durada, va negar que s'hagin produït privatitzacions a la sanitat pública, tot reptant l'oposició a demostrar-ne "una de sola", alhora que els va retreure que hagin "mentit" i estès el "mantra" de la corrupció.

El president d'ERC, Oriol Junqueras, va reconèixer que el sistema sanitari català "és millorable" perquè està "fortament tensionat" i pateix "escassetat de recursos", però va negar que sigui "un fracàs" i es va mostrar favorable a què coexisteixi un "model de relació público-privat".

Junqueras va defensar el model sanitari actual perquè, segons va dir, "en molts aspectes segueix sent un referent" pel seu caràcter "universal" i també perquè busca l'"equitat".

La diputada del PSC Núria Segú va lamentar que l'"herència" que deixa Boi Ruiz sigui la "desigualtat" en l'accés a la salut pública i la "desconfiança" dels ciutadans cap al seu departament. Segú va criticar que hi hagi diferències clares entre territoris i hospitals que repercuteixen en l'existència de diferències en factors com l'esperança de vida segons la "classe social" a la qual pertanyi el pacient.

Referència a la corrupció

La diputada del PPC Eva García va atribuir els problemes que actualment viu el sistema sanitari a les "retallades" pressupostàries, però també a "la corrupció" existent amb casos com el d'Innova, en el qual "es percep la "sociovergència" sanitària".