18 de juny de 2015
18.06.2015
CRISI A CiU

Unió respon l'amenaça abandonant el govern

La vicepresidenta, Joana Ortega, el conseller d'Interior Ramon Espadaler i el titular d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, deixaran l'executiu de Mas com a resposta a l'ultimàtum de CDC per decidir-se sobre si se sumava al full de ruta

18.06.2015 | 07:30
Unió respon l'amenaça abandonant el govern

Els tres consellers d'Unió abandonaran el Govern que presideix el convergent Artur Mas després de rebutjar l'"ultimàtum" de CDC perquè s'adhereixi a una llista independentista amb vista al 27-S, encara que UDC evita fer el pas de trencar la federació i garanteix l'estabilitat parlamentària de l'executiu català. La direcció d'Unió va celebrar ahir una reunió de tres hores per abordar la resposta a l'ultimàtum de CDC per decidir-se sobre si se sumava al full de ruta a favor de la independència, que Convergència va acordar amb ERC i les entitats sobiranistes amb vista a un avançament electoral el 27 de setembre. "La sortida del Govern és per coherència i no vol trencar la federació de CiU", va subratllar en roda de premsa el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que va recalcar que la decisió no afectava CiU en altres esferes com el Congrés dels Diputats i els ajuntaments.

No obstant això, el democratacristià no va concretar amb quin format es presentaria Unió a les eleccions catalanes ni quin futur immediat veia per una federació amb plantejaments diferents sobre el procés sobiranista. Espadaler va assegurar que el president de la Generalitat i de CiU, Artur Mas, ja havia estat informat de la decisió "majoritària" de la direcció d'Unió, per la que marxaran del Govern la vicepresidenta, Joana Ortega, el propi Espadaler, com a titular d'Interior, i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. A l'espera que Mas faci efectiva la sortida dels consellers democratacristians, Ortega ha decidit ja que abandonarà tots els seus càrrecs polítics -és també vicepresidenta de l'executiva d'UDC- i quedarà com a militant de base.

La reunió va ser tan tensa que es va obligar els assistents a deixar els mòbils en una capsa a l'entrada. La sortida dels consellers, que també afectarà altres càrrecs d'UDC en el Govern com secretaris i directors generals, es va adoptar al comitè de govern sense unanimitat, amb 16 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions.

Les dues abstencions van correspondre a la regidora de Bareclona Irma Borgnoni i al president de la Intercomarcal d'Unió a Girona, Joan Cañada, que ja s'havia mostrat contrari a la formulació de la pregunta. El dirigent garrotxí havia defensat la celebració d'un congrés i buscar posicions de consense per no trencar ni el govern ni dividir el partit en dos grans blocs.

Els vots contraris van ser del sector independentista d'UDC, que encapçala Antoni Castellà, que va rebutjar deixar el seu càrrec de secretari d'Universitats de la Generalitat, desoint una proposta de la direcció d'UDC que ell veu com una "greu irresponsabilitat".

Castellà va asseverar que ni ell ni altres representants del sector crític contribuirien amb la seva sortida del Govern a fer "xantatge" o a "pressionar" el president Artur Mas perquè renunciés a la independència: "Ens mantindrem ferms", va recalcar.

Més valoracions

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va retreure a CDC que no hi hagués hagut diàleg per intentar encaixar els diferents plantejaments dels dos socis de federació i va manifestar el seu suport al secretari general d'UDC. El secretari general d'UDC i de CiU va lamentar les "formes" de CDC per llançar un "ultimàtum" al qual, no obstant això, van donar resposta abans del termini exigit -dissabte-. Però el secretari general d'UDC i de CiU no va clarificar si en les pròximes eleccions catalanes Unió concorrerà per separat.

Preguntat per la possible llista transversal del president català sense les sigles de CiU, Espadaler va dir que "ni es veu ni es deixa de veure" dins de la mateixa, perquè va assegurar que desconeixia el projecte, per això UDC esperaria que es concretés l'escenari del 27-S per prendre una decisió.

En tot cas, el número dos d'UDC va assegurar que el seu partit donaria suport al govern de la Generalitat "fins a l'últim dels dies d'aquesta legislatura", tant si s'acabava el 27 de setembre com més tard, va recalcar. Espadaler ha insistit que UDC no volia trencar la federació de CiU i va assenyalar que en les seves converses amb els dirigents de CDC havia apreciat "una voluntat de les dues parts" de què això no succeeixi. En aquest sentit, va assegurar que la decisió no afectava el grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats, que seguirà dirigint Josep Antoni Duran i Lleida fins a les eleccions generals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook