El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha indicat avui que seria "lògic" que hi hagués dos portaveus al Congrés dels Diputats i al Senat, un de CDC i un altre d'UDC, per visualitzar la ruptura de la federació de CiU.

Rull ha mantingut un dinar en un restaurant de Barcelona amb els parlamentaris convergents en les Corts Generals, en què ha demanat al diputat Pere Macias i al senador Josep Lluís Cleries que negociïn fins al dimarts, com a molt tard, una fórmula per visualitzar la divisió en la federació.

En declaracions als periodistes després del dinar, el "número dos" de CDC no ha concretat què formula s'aplicarà finalment, però ha admès que "tècnicament és molt complicat" crear dos grups nous al Congrés i, en canvi, ha obert la porta a que pugui haver-hi dos portaveus dins de l'actual Grup Parlamentari Català.

En aquest sentit, ha dit que seria "lògic" que es poguessin visualitzar dos "projectes" i dues "preses de posicions" diferències en els debats parlamentaris.

"Que ningú no tingui cap tipus de dubte, quedarà reflectit perfectament en el funcionament ordinari, en els discursos i en la tramitació d'iniciatives legislatives que parlem de dos projectes polítics diferents", ha afegit.

Preguntat per l'afectació sobre la figura de Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'UDC i del Grup Català al Congrés, Rull ha remarcat que no s'està parlant de noms sinó d'"esquemes" als quals, ha dit, s'hauran d'"adaptar" després "les persones", però ha recalcat que el procés es vol fer de forma "amistosa" i "ordenada".

Si es confirma la fórmula dels dos portaveus, el més probable, seguint l'actual jerarquia del grup al Congrés, és que Josep Antoni Duran i Lleida sigui el portaveu d'UDC i Pere Macias el de CDC.

El grup de CiU al Congrés té 16 diputats, sis dels quals són d'UDC: Josep Antoni Duran i Lleida, Josep Sánchez Llibre, Montserrat Surroca, Martí Barberà, Maria Concepció Tarruella i Antoni Picó.

La resta són els convergents Pere Macias, Carles Campuzano, Lourdes Ciuró, Feliu-Joan Guillaumes, Jordi Jané, Carles Pàramo, Inmaculada Riera, Maria Carme Sayós, Marc Solsona i Jordi Xuclà.