19 de juny de 2015
19.06.2015

Junqueras recupera la proposta de «llistes de país» amb un paraigua comú

La seva proposta és "anar més enllà de les sigles concretes", i aparcar-les si resulta necessari

19.06.2015 | 16:11
Junqueras recupera la proposta de «llistes de país» amb un paraigua comú

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha recuperat avui la proposta que a les eleccions del 27S els partits favorables a la independència formin "llistes de país" més enllà de les sigles, en què figuri un "paraigua" comú per visualitzar l'objectiu compartit d 'aconseguir un Estat propi.

Segons ha explicat Junqueras en unes declaracions realitzades davant del Parlament, la seva proposta és "anar més enllà de les sigles concretes", i aparcar-les si resulta necessari, "però això no significa que les amaguem", ha matisat, "perquè ens en sentim molt orgullsosos".

En unes eleccions com les del 27S, que els partits sobiranistes conceben com a plebiscitàries, "es tracta d'ampliar els espais i fer-los més transversals", ha apuntat Junqueras, el que passa per "llistes de país" en què les sigles de cada formació puguin "acompanyar" les candidatures però no siguin l'eix que les vertebri.

Sobre la "llista de país" que desitja formar ERC conjuntament amb altres forces polítiques i persones independents, Junqueras ha indicat que li agradaria que sigui una candidatura "integradora de tot l'espai de l'esquerra sobiranista que comparteix els objectius que ja hem dit repetidament".

"La nostra proposta està molt vinculada amb la nostra trajectòria i amb el nostre projecte de futur" i, encara que amb la llista de Mas "és evident" que tenen "objectius coincidents, es tracta de "projectes polítics diferents", ha dit el líder republicà.

"Esperem, en tot cas, que aquests projectes polítics diferents puguin sumar després del 27S i conflueixin en un govern de concentració", ha afegit.

Respecte a la proposta de llistes amb un paraigua o una marca comuna, Oriol Junqueras ha explicat que segueixen "considerant convenient que les diverses candidatures puguin compartir una part del nom" per visualitzar l'objectiu compartit d'aconseguir la independència de Catalunya.

Ha apuntat, en aquest sentit, i com a exemple, que a ERC li semblaria bé llistes amb noms com "Ara és l'hora-ERC" o "Ara és l'hora-CDC", i encara que no ha aclarit qui hauria de proposar el paraigua comú, ha dit que segueixen "disposats a parlar-ho".

En un article que publica avui el diari Ara, Junqueras fa una crida a favor de crear una Aliança per a la República Catalana que conformaria la llista que propugna.

Aquesta aliança, argumenta, hauria de basar-se en les "tres forces que mouen el país cap al canvi", i que són "l'independentisme, les esquerres i els moviments de regeneració democràtica".

L'espai que quedaria configurat en l'aliança auspiciada per Junqueras "va del liberalisme social fins a l'esquerra transformadora passant per la socialdemocràcia" a fi de confluir "en els objectius de la independència, la justícia social i la regeneració democràtica", especifica el líder republicà.

L'aliança, indica en el mateix article "hauria de sobrepassar sigles i etiquetes i basar-se únicament en un compromís compartit per construir un país lliure, just i plenament democràtic".

El president d'ERC resumeix en cinc "mínims programàtics" els eixos de l'aliança i la consegüent llista "de país" que defensa.

Aquests cinc punts són: "Independència, República i procés constituent", "tolerància zero amb la corrupció i el frau", "lluita contra l'atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat", "desenvolupament eficient i sostenible" de les infraestructures i "república laica, plural i cohesionada".

En el quart punt, Junqueras marca distàncies amb CiU en assenyalar que: "cal deixar d'invertir en projectes basats en l'explotació de mà d'obra barata, l'especulació, el mercadeig amb les lleis i la destrucció del territori com Eurovegas o BCN World, així com acabar amb els privilegis de què gaudeixen grans empreses (per exemple energètiques) que han viscut del BOE durant dècades".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook