El president català, Artur Mas, va assegurar ahir que anunciarà la remodelació del Govern dilluns que ve després de la marxa dels consellers d'UDC, i va desitjar que fos "amistosa" la "separació" dels dos socis de la federació de CiU, deguda a diferències "de fons" en el procés sobiranista. Així ho va anunciar Mas en la sessió de control del Parlament, durant la qual va agrair públicament la "bona feina" dels tres consellers democratacristians sortints, la vicepresidenta Joana Ortega, el titular d'Interior, Ramon Espadaler, i el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí. "Estic molt content, crec que han fet un molt bona feina en uns moments molt complicats i molt difícils", va afirmar el president català, que va assenyalar que la crisi del Govern era un assumpte "puntual" que se solucionaria de forma "ràpida".

En el ple, Mas va assegurar també que les eleccions catalanes del 27 de setembre serien "excepcionals" i "plebiscitàries" i tindrien com a objectiu decidir sobre la "sobirania" i per dirigir-se, va dir, cap a la "constitució d'un estat independent". Després que UDC decidís dimecres retirar els tres consellers democratacristians del Govern com a mostra de rebuig a l'"ultimàtum" que li havia donat CDC per sumar-se a una llista independentista, el líder de CiU va parlar per primera vegada en públic d'una "separació" de la federació, que esperava que fos "amistosa". "Aquesta és una separació que és per un tema de fons, molt de fons, no és per cap ximpleria, ni per cap disputa absurda, ni per cap menyspreu a ningú", va dir Mas, que va afegir que davant el procés sobiranista CDC s'havia definit "en un sentit" i UDC en un altre.

"Però és una separació que tots desitgem que sigui amistosa, ho volem d'aquesta manera, les separacions mai són agradables però poden ser de moltes maneres i pretenem que sigui amistosa a causa d'aquest problema de fons", va incidir.

Les previsions

Tenint en compte que també hi ha sessió plenària avui, Mas va assegurar que anunciaria dilluns la nova composició del Govern i seria aleshores quan nomenaria els nous consellers per encarar el "tram final" de la legislatura, ja que hi ha un "calendari electoral anunciat" amb uns comicis avançats per al 27 de setembre. Davant les acusacions de PSC, PPC i Ciutadans que estava conduint la societat catalana a una ruptura que ja s'havia produït a la seva federació, Mas va rebutjar que "pensar diferent" sobre la independència fos dividir la societat i va posar com a exemple les confessions religioses.

"Pensar diferent és dividir la societat? Es pot pensar diferent des del punt de vista de ser d'esquerres o de dretes, de ser catòlic o musulmà, de tenir una idea d'Europa o una altra, però en canvi no es pot ser diferent des del punt de vista de voler saber si Catalunya ha de ser un país lliure o no? Aquest és l'únic territori que està vetat", va lamentar. Mas es va postular com el millor "aliat" perquè les eleccions del 27 de setembre fossin "autènticament plebiscitàries" i va garantir que els comicis servirien per decidir "si Catalunya ha d'anar cap a la seva sobirania i cap a la constitució d'un estat independent".

El missatge de l'ANC

En un altre ordre de coses, el president de l'ANC, Jordi Sánchez, va evitar valorar la crisi de govern que vivia l'executiu encapçalat per Artur Mas per la marxa dels tres consellers d'UDC arran del resultat de la consulta interna. ?Sánchez, que va agrair la "clarificació" que havia suposat aquesta votació, creia, però, que "més aviat que tard" l'Assemblea tornaria a "trobar-se" amb UDC per "construir un futur lliure". També va voler agrair a la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega l'"esforç" per fer possible la consulta del 9-N i creia que la seva imputació no hauria estat "en va", ja que considerava que si el país estava en disposició d'aconseguir la independència era pel 9-N.

Mentrestant, l'ANC i Òmnium Cultural van presentar ahir la campanya "On tot comença" per, segons va explicar Sánchez, "escalfar motors" per la Diada, però sobretot per a les eleccions del 27-S. Sánchez es va mostrar convençut que la Meridiana "s'omplirà" per l'Onze de Setembre.