El líder d'ERC, Oriol Junqueras, va recuperar ahir la proposta que a les eleccions del 27-S els partits favorables a la independència formessin "llistes de país" més enllà de les sigles, en què figurés un "paraigua" comú per visualitzar l'objectiu compartit d 'aconseguir un Estat propi. Segons va explicar Junqueras en unes declaracions realitzades davant del Parlament, la seva proposta se centra a "anar més enllà de les sigles concretes", i aparcar-les si resulta necessari, "però això no significa que les amaguem", va matisar, "perquè ens en sentim molt orgullosos". En unes eleccions com les del pròxim 27-S, que els partits sobiranistes conceben com a plebiscitàries, "es tracta d'ampliar els espais i fer-los més transversals", va apuntar Junqueras, la qual cosa passa per "llistes de país" en què les sigles de cada formació pu?guin "acompanyar" les candidatures però no siguin l'eix que les vertebra.

Sobre la "llista de país" que desitja formar ERC conjuntament amb altres forces polítiques i persones independents, Junqueras va indicar que li agradaria que fos una candidatura "integradora de tot l'espai de l'esquerra sobiranista que comparteix els objectius que ja hem dit repetidament". "La nostra proposta està molt vinculada amb la nostra trajectòria i amb el nostre projecte de futur" i, encara que amb la llista de Mas "és evident" que tenen "objectius coincidents, es tracta de projectes polítics diferents", va dir el líder republicà. "Esperem, en tot cas, que aquests projectes polítics diferents puguin sumar després del 27S i conflueixin en un govern de concentració", va afegir. Respecte a la proposta de llistes amb un paraigua o una marca comuna, Oriol Junqueras va explicar que seguien "considerant convenient que les diverses candidatures puguin compartir una part del nom" per visualitzar l'objectiu compartit d'aconseguir la independència de Catalunya.

Va apuntar, en aquest sentit, i com a exemple, que a ERC li semblaria bé llistes amb noms com "Ara és l'hora-ERC" o "Ara és l'hora-CDC", i encara que no va aclarir qui hauria de proposar el paraigua comú, va dir que seguien "disposats a parlar-ho".

La crida

En un article que publicava ahir el diari Ara, Junqueras fa una crida a favor de crear una Aliança per a la República Catalana que conformaria la llista que propugna.

Aquesta aliança, argumenta, hauria de basar-se en les "tres forces que mouen el país cap al canvi", i que són "l'independentisme, les esquerres i els moviments de regeneració democràtica".

L'espai que quedaria configurat en l'aliança auspiciada per Junqueras "va del liberalisme social fins a l'esquerra transformadora passant per la socialdemocràcia" a fi de confluir "en els objectius de la independència, la justícia social i la regeneració democràtica", especifica el líder republicà. L'aliança, indica en el mateix article "hauria de sobrepassar sigles i etiquetes i basar-se únicament en un compromís compartit per construir un país lliure, just i plenament democràtic". El president d'ERC resumeix en cinc "mínims programàtics" els eixos de l'aliança i la consegüent llista "de país" que defensa.

Aquests cinc punts són: "Independència, República i procés constituent", "tolerància zero amb la corrupció i el frau", "lluita contra l'atur, la pobresa, la desigualtat, el fracàs escolar i la precarietat", "desenvolupament eficient i sostenible" de les infraestructures i "república laica, plural i cohesionada". En el quart punt, Junqueras marca distàncies amb CiU en assenyalar que: "cal deixar d'invertir en projectes basats en l'explotació de mà d'obra barata, l'especulació, el mercadeig amb les lleis i la destrucció del territori com Eurovegas o BCN World, així com acabar amb els privilegis de què gaudeixen grans empreses (per exemple energètiques) que han viscut del BOE durant dècades".

En un altre ordre de coses, el president del grup d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, va escenificar ahir el seu reingrés com militant d'aquest partit, i ho va fer avalat pel líder de la formació, Oriol Junqueras, i pel seu antecessor en el càrrec que ara ocupa, Jordi Portabella. Bosch es va presentar com independent en les passades eleccions, la qual cosa no li va impedir encapçalar la llista configurada per ERC en coalició amb altres partits.