20 de juny de 2015
20.06.2015
ELECCIONS 27-S

Mas es referma en la idea d'una llista unitària sobiranista per al 27-S i s'ofereix a no encapçalar-la

El president planteja que els partits hi entrin o en quedin "al marge" i s'ofereix a assumir "el paper que toqui"

20.06.2015 | 18:43
Mas es referma en la idea d'una llista unitària sobiranista per al 27-S i s'ofereix a no encapçalar-la

El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, ha convidat les entitats sobiranistes, especialment l'ANC, Òmnium i l'AMI, a agrupar el sobiranisme de cara al 27-S en una llista per la unitat. "Fem la unitat des de la societat" civil organitzada per tal d'encarar "amb més garanties d'èxit" les properes eleccions, ha dit en una conferència aquest dissabte. Mas s'ha mostrat partidari de fer una llista "amb el president" i no "del president"-"que se m'assigni el paper que toqui"- i hi ha posat CDC al servei. Mas ha plantejat que els partits hi entrin o en quedin "al marge" i sense concretar-ne més detalls ha cridat el sobiranisme organitzat a entomar "quota de responsabilitat i lideratge".

Mas ha convidat les entitats sobiransites a, deixant de banda els partits i la llista única plantejada després del 9-N, fer realitat "la unitat que Catalunya necessita a través de la societat civil organitzada". "Hi ha un paper per jugar determinant, decisiu i central", ha dit. Ha interpel·lat directament l'ANC, Òmnium i l'AMI, i les entitats del Pacte Nacional per al Dret a Decidir, perquè en una hora "decisiva" treballin "seriosament per aconseguir el màxim d'unitat possible al món sobiranista".

"És gairebé imprescindible", ha dit Mas, que "agrupeu la força sobiranista". En aquest sentit ha assegurat sentir-se "incòmode" en sentir parlar de la llista "del" president i ha apostat en tot cas perquè aquesta llisa sigui "amb el president". "No és el mateix", ha dit obrint la porta a no encapçalar-la de cara el 27-S.

Entre aplaudiments, i en un acte al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, ha afegit que es pot comptar "amb ell" i també amb CDC "per fer el paper de gran servei al país en aquest moment". "Que se m'assigni el paper que toqui", ha afegit el cap de files de CDC davant d'una representació nombroses de noms destacats del partit.

En una conferència d'una hora per donar el tret de sortida a la campanya 'Benvinguts al futur' de cara al 27-S, Mas ha donat per fet que es podrà comptar aquí també amb sectors de la democràcia cristiana, o gent del PSUC, així com provinents del socialisme o moviments "profundament independentistes". "Si ho fem des d'un partit no ens en sortirem", ha advertit en plantejar que en canvi les entitats sobiranistes podrien tenir més opicons assumint una "responsabilitat que no els pertocava" d'entrada -l'ANC per exemple per estatuts no pot concórrer a les eleccions coma partit".

"Fem la unitat des de la societat"

En altres paraules, ha afegit Mas, es tracta de fer "la unitat des de la societat" civil organitzada. "Posem-nos els partits, tots els que vulguin, o se'n pot quedar al marge o dins", ha puntualitzat sense entrar en gaires més detalls sobre com fer-ho. Així - amb"la unitat necessària des de les entitats"- s'encararia "amb més garanties d'èxit" el 27-S. "Que no només s'agrupin els altres per tenir garanties de victòria", ha puntualitzat.

Sis mesos després del procés participatiu del 9-N, Mas ha justificat el seu plantejat aquest dissabte perquè el seu Govern ha fet "un pas endavant" cada cop que se li ha demanat, ha assegurat: convocatòria electoral després del 'no' al pacte fiscal, la pregunta consensuada i el 9-N. "Avui m'atreveixo a demanar a alguns altres que en aquest moment decisiu, tant històric, agafin la seva quota de responsabilitat i lideratge". "Aquest jugar-se-la", ha insistit Mas, fins i tot ha comportat la separació de CiU. "Ens l'hem jugat al 100%", ha dit instant la societat a parlar-ne. "Estem a la seva disposició".

Mas també ha deixat clar si "per la raó que sigui" la seva proposta no fructifica, el seu partit seguirà "assumint les responsabilitats". Per ara, però, es posen "a disposició de construir la màxima unitat possible amb conjunció amb la societat civil sobiranista organitzada del país", ha subratllat en recordar que no "es pot aspirar a construir un estat sense sentit d'estat".

El turbo de la il·lusió i l'eix esquerra-dreta

Mas ha constatat també que "algunes vegades el turbo de la il·lusió del procés ha baixat una mica de resolucions; el vehicle segueix funcionant però cal encarar-ho amb el màxim d'il·lusió, la il·lusió com a motor de canvi". En afirmar que no han disminuït però ni els problemes, ni les necessitats ni els reptes, ha posat a mans de tots "la responsabilitat" de tornar a activar-ho. "Perquè si no, correm el risc que un projecte clarament guanyador, que ho ha de ser a les urnes, no ho acabi sent del tot , i no ho podrem atribuir a les responsabilitat dels altres".

En línia amb les seves intervencions dels darrers dies, Mas ha alertat de l'eix esquerra-dreta que volen defensar algunes formacions de cara el 27-S. "El 'sí se puede' té poc a veure amb l'autogovern i la sobirania i el futur polític del país, té a veure amb altres coses que no menystinc ni una mica", ha apuntat. Així ha assegurat que qui defensa l'estat propi no ho desvincula de la justícia social però que qui aposta per la justícia social no sempre defineix "els instruments i les eines " per fer-ho. Així ha conclòs que alguns moviments condueixen a tenir per Catalunya una "autonomia amputada, disminuïda, reduïda i ofegada".

Mas també ha comparat una Catalunya estat amb països com Àustria i Dinamarca per l'atur o de recerca com a Israel. Així ha dit que "és més viable" Catalunya que el conjunt de l'estat per pagar les pensions. "No les paga el pare estat com a donació sinó la gent que treballa", ha recordat.

Triar entre "dos riscos"

Mas ha augurat a més que si el sobiranisme no és majoritari el 27-S "els primers de dir que era un plebiscit" seran els que ara el neguen. "Els aterra absolutament la possibilitat que a les urnes ens podem comptar, que guanyi el 'sí-sí', iper això han de disminuir el caràcter de les eleccions". Altres, en canvi, "coincideixen que han de fer fora en Mas". "Què hi té a veure això amb les plebiscitàries? Res de res", ha afirmat. "Però no deixaran de fer soroll, i intentaran canviar l'agenda, i no el caràcter plebiscitari" de les eleccions del setembre.

Encara en aquest sentit, finalment, Mas s'ha mostrat conscient que dins dels partidaris i detractors de l'estat propi "hi ha matisos". Ara però, cal "decantar-se, triar entre dos riscos, Admeto que són dos riscos: construir un estat i el risc de no fer-ho. Amb què ens quedem si no es fa?". Per tot plegat ha conclòs que convocarà les eleccions "per guanyar-les".

En la seva conferència, Mas ha recordat els passos que desemboquen al 27-S davant d'un auditori que s'ha quedat petit per la gent que volia seguir l'acte en directe. En aquest sentit ha contextualitzat els fets que han marcat els darrers mesos polítics. L'acord de gener per fixar la data del 27-S entre partits i entitats, el preacord el full de ruta entre els mateixos signants i encara "obert" a noves incorporacions, les eleccions municipals amb emergència de nous moviments polítics a les institucions, el trencament de la federació de CiU aquesta setmana i l'enrocament de l'estat respecte Catalunya amb la darrera sentència del TC sobre el 9-N sobre la taula.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook