Els alcaldes de Berbegal, Peralta de Alcofea i Villanueva de Sixena remetran una carta al papa Francesc en la qual li supliquen que ordeni "de forma immediata i terminant" al Bisbat de Lleida la devolució dels béns propietat de les parròquies de les diòcesis de Barbastre-Montsó i Osca. La carta serà remesa a la Seva Santedat la setmana que ve per l'advocat representant dels tres alcaldes, Jorge Español. En ella, els regidors exposen "amb gravetat i molta preocupació" les circumstàncies que envolten al conflicte que enfronta a les autoritats civils i religioses d'Aragó i Catalunya al voltant a la devolució d'una sèrie de peces d'art religiós que romanen dipositades al Museu de Lleida, malgrat que successives sentències civils i religioses han dictaminat la propietat aragonesa d'aquests béns.

Després d'aquestes sentències, totes elles favorables als interessos de les diòcesis aragoneses, per als alcaldes d'aquestes tres localitats -origen d'algunes de les peces que estimen "segrestades"-, és "vergonyant i escandalós" que les autoritats del Vaticà "no hagin donat una ordre ferma i terminant al desobedient bisbe de Lleida. Per això, demanen al Papa que l'ordeni que surti del consorci del Museu de Lleida, al qual pertany el bisbat català, i torni els béns perquè "és insuportable aquesta situació per més temps". Incideixen en què s'estan cometent "gravíssims pecats" que "desllueixen el que l'Església ha de ser" i que "la degraden al nivell més baix de la cobdícia i l'avarícia en matèria de respecte a la propietat eclesiàstica i els béns aliens". A més, estimen que aquesta actitud desobedient "danya greument el prestigi dels tribunals vaticans" que, ells sí, "amb gran honradesa i valentia", han sabut defensar "els manaments de la Llei de Déu i el dret de l'Església a través de les seves justíssimes sentències".

Per això, adverteixen al Papa que si l'Església segueix sense complir "de forma estricta i forçosa" les resolucions dels tribunals, "és qüestió de dies l'expropiació d'aquests béns per les institucions aragoneses". Consideren responsables d'aquest "escàndol monumental" als exbisbes Ramon Malla i Francesc Xavier Ciuraneta, i sobretot a l'actual, Joan Piris, per haver-se dedicat a "burlar i derogar les resolucions eclesiàstiques".