El president de la Generalitat i de CDC, Artur Mas, va convidar ahir les entitats sobiranistes, especialment l'ANC, Òmnium i l'AMI, a agrupar el sobiranisme de cara al 27-S en una llista per la unitat. "Fem la unitat des de la societat" civil organitzada per tal d'encarar "amb més garanties d'èxit" les pròximes eleccions, va dir en una conferència. Mas es va mostrar partidari de fer una llista "amb el president" i no "del president" -"que se m'assigni el paper que toqui"- i hi va posar CDC al servei. Mas va plantejar que els partits hi entressin o en quedessin "al marge" i sense concretar-ne més detalls va cridar el sobiranisme organitzat a entomar "quota de responsabilitat i lideratge".

Amb aquestes paraules, Mas va convidar les entitats sobiranistes a, deixant de banda els partits i la llista única plantejada després del 9-N, fer realitat "la unitat que Catalunya necessita a través de la societat civil organitzada". "Hi ha un paper per representar determinant, decisiu i central", va dir. Mas va interpel·lar directament l'ANC, Òmnium i l'AMI, i les entitats del Pacte Nacional per al Dret a Decidir, perquè en una hora "decisiva" treballessin "seriosament per aconseguir el màxim d'unitat possible al món sobiranista". "És gairebé imprescindible", va dir Mas, que "agrupeu la força sobiranista".

Entre aplaudiments, i en un acte al Foment Cultural i Artístic de Molins de Rei, va afegir que es podia comptar "amb ell" i també amb CDC "per fer el paper de gran servei al país en aquest moment". "Que se m'assigni el paper que toqui", va afegir el cap de files de CDC davant d'una representació nombrosa de noms destacats del partit. En una conferència d'una hora per donar el tret de sortida a la campanya "Benvinguts al futur" de cara al 27-S, Mas va donar per fet que es podria comptar aquí també amb sectors de la democràcia cristiana, o gent del PSUC, així com provinents del socialisme o moviments "profundament independentistes". "Si ho fem des d'un partit no ens en sortirem", va advertir de plantejar que en canvi les entitats sobiranistes podrien tenir més opcions assumint una "responsabilitat que no els pertocava" d'entrada -l'ANC per exemple per estatuts no pot concórrer a les eleccions com a partit.

Els arguments

Sis mesos després del procés participatiu del 9-N, Mas va justificar el seu plantejament perquè el seu Govern havia fet "un pas endavant" cada cop que se li havia demanat, va assegurar: convocatòria electoral després del "no" al pacte fiscal, la pregunta consensuada i el 9-N. "Avui m'atreveixo a demanar a alguns altres que en aquest moment decisiu, tan històric, agafin la seva quota de responsabilitat i lideratge". "Aquest jugar-se-la", va insistir Mas, fins i tot havia comportat la separació de CiU. "Ens l'hem jugat al 100%", va dir instant la societat a parlar-ne. "Estem a la seva disposició".

Mas també va deixar clar si "per la raó que sigui" la seva proposta no fructificava, el seu partit -seguiria "assumint les responsabilitats". Per ara, però, es posaven "a disposició de construir la màxima unitat possible amb conjunció amb la societat civil sobiranista organitzada del país", va subratllar en recordar que no "es pot aspirar a construir un estat sense sentit d'estat".

Mas va constatar també que "algunes vegades el turbo de la il·lusió del procés ha baixat una mica de resolucions; el vehicle segueix funcionant però cal encarar-ho amb el màxim d'il·lusió, la il·lusió com a motor de canvi". En afirmar que no havien disminuït però ni els problemes, ni les necessitats ni els reptes, va posar en mans de tots "la responsabilitat" de tornar a activar-ho. "Perquè si no, correm el risc que un projecte clarament guanyador, que ho ha de ser a les urnes, no ho acabi sent del tot , i no ho podrem atribuir a les responsabilitats dels altres".

En línia amb les seves intervencions dels darrers dies, Mas va alertar de l'eix esquerra-dreta que volien defensar algunes formacions de cara el 27-S. "El "sí se puede" té poc a veure amb l'autogovern i la sobirania i el futur polític del país, té a veure amb altres coses que no menystinc ni una mica", va apuntar. Així va assegurar que qui defensava l'estat propi no ho desvinculava de la justícia social però que qui apostava per la justícia social no sempre definia "els instruments i les eines" per fer-ho. Així va concloure que alguns moviments conduïen a tenir per Catalunya una "autonomia amputada, disminuïda, reduïda i ofegada". Mas també va comparar una Catalunya estat amb països com Àustria i Dinamarca per l'atur o de recerca com a Israel. Així va dir que "és més viable" Catalunya que el conjunt de l'Estat per pagar les pensions. "No les paga el pare estat com a donació sinó la gent que treballa", va recordar.

Els riscos

Mas va augurar a més que si el sobiranisme no era majoritari el 27-S "els primers de dir que era un plebiscit" serien els que ara el negaven. "Els aterra absolutament la possibilitat que a les urnes ens podem comptar, que guanyi el "sí-sí", i per això han de disminuir el caràcter de les eleccions". Altres, en canvi, "coincideixen que han de fer fora en Mas".

"Què hi té a veure això amb les plebiscitàries? Res de res", va afirmar el president de la Generalitat. "Però no deixaran de fer soroll, i intentaran canviar l'agenda, i no el caràcter plebiscitari" de les eleccions del setembre.