El president d'Esquerra Republicana (ERC), Oriol Junqueras, va defensar la seva candidatura de confluència pel 27-S -que vol batejar amb el nom d'Aliança per una República Catalana- i va afirmar que no vol competir amb d'altres opcions que comparteixen un mateix objectiu, com la probable futura "llista de país" del president Mas. "No estem llençant una opa a ningú, al contrari, nosaltres obrim els nostres braços per abraçar i donar la mà a tots aquells que comparteixen els nostres objectius. No tenim cap inconvenient a desitjar sort a tots aquells que comparteixen l'objectiu de la independència", va assenyalar Junqueras, que també ha apostat perquè les forces no independentistes se sumin al procés després del 27-S.

"L'objectiu principal és que les forces independentistes tinguin la màxima representació al Parlament de Catalunya, amb la fita de la majoria absoluta", va reflexionar en veu alta aquest dissabte el president d'ERC en el Consell Nacional. "Aquesta és la prioritat, molt més que el resultat concret de qualsevol llista i de qualsevol projecte. És important que l'independentisme sigui clarament majoritari", va reblar Junqueras, que va afirmar que -un cop s'hagi aconseguit aquest objectiu el 27-S- arribarà l'hora de sumar les forces no "implícitament" independentistes al procés. "Un cop tinguem aquesta majoria al Parlament necessitem i volem implicar-hi aquelles forces que fins ara no se senten però que almenys no estan contra la independència", va puntualitzar.

"I com ho aconseguirem? La proposta de full de ruta ho deixa clar. A través d'un procés constituent. El nou Parlament tindrà prou potestat per ser constituent d'un nou Estat i d'una nova Constitució", va detallar el president d'ERC. "Entenem aquest procés constituent com una oportunitat per seduir aquestes formacions, que són democràtiques i acceptaran uns resultats democràtics", va explicar Junqueras, que també va parlar obertament d'un tercer objectiu de cara al 27-S. "No hem de donar cap excusa ni cap motiu per sobremobilitzar els contraris a la independència", va avisar el president d'ERC. "Nosaltres volem construir un nou país, una nova república catalana, pel bé de tothom; no perquè algú hi perdi", va defensar amb vehemència Junqueras.

"Hom fem pel benestar de tots els ciutadans de Catalunya i no hem de donar cap excusa ni cap motiu perquè ningú se senti exclòs. Ningú ha de tenir la necessitat de mobilitzar-se contra el procés d'independència", va insistir el president d'ERC, que ha continuat amb la seva idea d'ampliar el perímetre de l'independentisme.

"Volem assemblar-nos tant com sigui possible a la societat que volem representar, que té per objectiu la justícia social i la independència", va comentar Junqueras, que ha sentenciat que "ERC és la millor síntesi d'allò que volem construir". "I nosaltres no estem llençant una opa a ningú ni fent crítiques", va recordar Junqueras, tot passant de puntetes per la crisi oberta en CDC i UDC.

"Nosaltres sempre hem dedicat paraules amables a tots aquells que ens acompanyen en aquest projecte. De la nostra boca no en surten retrets ni amenaces, mai", va valorar el president d'ERC. "Ens sembla que aquesta és la millor actitud, l'actitud dels que de veritat estimen el projecte compartit i l'objectiu que volem assolir. Ens hi juguem tant el 27-S que ens ho juguem tot", va concloure Junqueras.