El democratacristià Joan Rigol, representant del sector crític d'Unió, va assegurar ahir, després de saber-se que abandonava el partit, que estaria "al costat del president" català, Artur Mas, en la seva aposta independentista per al 27 de setembre, sense concretar si ingressaria en la seva llista. En un tens Consell Nacional del partit a porta tancada en el qual alguns consellers van reclamar la dimissió de la direcció, Rigol va anunciar durant la seva intervenció que abandona la militància perquè no desitjava veure el conflicte intern que vivia la formació després de la ruptura amb CDC.

Instants després de fer l'anunci dins del Consell Nacional, l'expresident del Parlament va sortir de la sala i va atendre els mitjans de comunicació, als quals va explicar que, amb la seva decisió, pretenia donar la més gran "claredat possible" a la seva visió política, que va recordar que era favorable a la independència de Catalunya. Preguntat pels seus pròxims passos, va asseverar que estava "disposat a col·laborar" amb totes les persones que treballessin en pro de la independència i, en la mateixa línia, va indicar que estaria "al costat del president", encara que sense confirmar si ingressaria a la llista transversal que preparava Mas per a les eleccions del 27 de setembre.

Les previsions

Expresident del Parlament, exdiputat al Congrés i exconseller de la Generalitat, Rigol és un dels militants d'UDC amb més recorregut polític i, en els últims dos anys, va coordinar el Pacte Nacional pel Dret a Decidir impulsat pel Govern d'Artur Mas. Rigol, membre fins ahir del Consell Nacional, però no de l'executiva d'UDC, va explicar que des de la seva perspectiva Catalunya estava en un "punt crucial", en el qual havia de decidir entre els que preferien "cívicament" caminar cap a la independència i els que deixaven aquest projecte en suspens o hi estaven en contra.

Rigol també va considerar que Espanya no era "un projecte de convivència" per a les diferents nacions que aglutinava.