Els Bombers de la Generalitat van finalitzar ahir, quan passaven vint minuts de les sis de la tarda, el complicat rescat de l'espeleòleg accidentat en una cova del Pallars Jussà. El ferit, un veí d'Igualada de 45 anys, va ser evacuat en helicòpter a l'hospital Arnau de Vilanova de Lleida. En aquest operatiu, que va durar més de 24 hores, hi van treballar un centenar d'efectius entre els Mossos d'Esquadra, els Bombers i voluntaris de la Federació Catalana d'Espeleologia. L'afectat va caure dissabte a la tarda d'uns sis metres a l'interior de la cova d'en Cuberes, a Serradell, dins el terme municipal de la Conca de Dalt. L'home, que estava en una zona de difícil accés coneguda com el Pou Rodó, es queixava de cops a l'esquena i l'espatlla, tot i que en tot moment va estar conscient i amb les constants vitals estables.

L'espeleòleg es trobava localitzat en una zona de molt difícil accés, a unes tres hores de l'entrada de la cova, fet que va dificultar enormement les tasques de rescat. Dissabte, l'helicòpter de rescat dels Bombers va transportar els primers efectius dels GRAE i del GEM fins a la cova, ja que l'accés queda a unes dues hores caminant per una pista forestal. Al llarg de la nit, i per grups, es va accedir a la cova per arribar fins a l'accidentat, fer-li les primeres atencions, i iniciar les maniobres per poder fer el rescat. Les maniobres d'extracció de l'espeleòleg, que es trobava a la galeria de la Gelera, va ser complicades, ja que la ruta de sortida estava plena de gateres i això dificultava el pas dels efectius i de la llitera amb el ferit.

El dispositiu de rescat a l'interior de la cova estava format per un total de dinou GRAE, un metge i un infermer del GEM, i set espeleòlegs de la Federació Catalana d'Espeleologia, a més dels quatre companys del ferit. Ahir al matí, també es van afegir a l'operatiu vuit efectius de la Unitat de Muntanya i quatre de la Unitat de Subsòl dels Mossos d'Esquadra, que van rebre el suport de diversos efectius dels Bombers de la Generalitat, així com personal del GEM amb l'ambulància.