Protecció Civil ha posat en alerta el pla Inuncat davant la previsió de tempestes fortes aquest dimarts a la tarda pràcticament a tot Catalunya. Segons el Servei Meteorològic (SMC) els xàfecs més intensos es concentraran entre les 14 i les 20 hores i poden deixar més de 20 litres en 30 minuts acompanyats de calamarsa o pedra. Les comarques d'Osona, Selva, Garrotxa, Ripollès, Berguedà i Solsonès són les que poden rebre els aiguats més forts amb puntes superiors als 40 litres en 30 minuts. A partir de les 20 hores les pluges aniran minvant, i ja només es veurien afectades les comarques de la Catalunya Central, Prelitoral nord i Prepirineu, en una franja que va des de la Noguera fins a la Selva.

Coincidint amb la mobilitat pròpia de la revetlla de Sant Joan, Protecció Civil recomana extremar les precaucions en la conducció, informar-se bé de les previsions meteorològiques abans de sortir a la carretera, consultar les possibles incidències viàries i conduir de forma prudent moderant la velocitat a les condicions de la via i augmentant la distància de seguretat.

Abans que comencin les pluges, Protecció Civil recomana revisar la teulada dels habitatges i mantenir-los nets de brutícia, terra i fulles els baixants i desguassos d'aigua de pluja, especialment als patis o als terrats dels edificis. Aquestes accions poden evitar la majoria d'inundacions de baixos, soterranis i aparcaments. En soterranis i locals amb possibilitats d'inundació, cal preveure mesures de protecció i disposar d'eines per treure l'aigua (bombes d'aigua, etc.).

Un cop comencin les pluges Protecció Civil aconsella no romandre a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. Busqueu protecció en un punt elevat allunyat de rius i rieres.