El president de la Generalitat, Artur Mas, ha traslladat a l'ANC, "mnium i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) el seu desig que liderin una «llista àmplia» per al 27-S favorable a la secessió, encara que ell convocarà igualment les «plebiscitàries», una oferta que les entitats estudiaran en els pròxims 15 dies.

La reunió es va produïr de forma discreta ahir al migdia a les dependències del Palau de la Generalitat poc després de l'acte de presa de possessió dels nous consellers. Mas va traslladar als presidents de l'ANC -Jordi Sánchez-, "mnium-Muriel Casals- i AMI -Josep Maria Vila d'Abadal- la seva proposta de cedir-los el protagonisme perquè elaborin la seva llista per al 27-S a fi d'articular una llista el més transversal possible.

Des de les entitats van qualificar la reunió de «positiva i cordial» i va servir sobretot per conèixer els detalls de l'oferta del president, encara que l'ANC, "mnium i l'AMI van acordar donar-se quinze dies per debatre-la internament i comunicar la seva resposta. Segons fonts pròximes a Mas, el president va explicar a les entitats que hi ha molta gent que li demana que faci «un nou intent» d'elaborar «una llista àmplia del "sí"».

També els hi va transmetre que, si opten per no implicar-se en l'elaboració de la seva llista, «tirarà endavant» igualment amb el seu projecte de celebrar unes plebiscitàries, tot i que desitja fer l'intent.

Les tres entitats van dir al president que «estudiaran i debatran» la seva proposta, segons les fonts pròximes al president. L'ANC, de la seva banda, va indicar en un breu comunicat que la reunió va tenir lloc «per escoltar els detalls» de la proposta de Mas.

«Durant la setmana es reuniran els òrgans de representació de l'ANC per estudiar la proposta en qüestió» i, en qualsevol cas, afegeixen, «continuem amb la mateixa força la campanya per consolidar el procés i ampliar la majoria social per a la independència, ja que és l'objectiu prioritari amb vista a guanyar el 27 de setembre».

La candidatura d'Unió el 27-S

Per la seva part, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, va dir ahir que se sent «còmode» amb la proposta electoral que el seu partit portarà a les eleccions i es va mostrar disposat a encapçalar-la, tot i que abans vol consultar-ho amb els companys de partit.

Espadaler va comentar que, dilluns que ve, UDC reunirà el seu comitè de govern per iniciar el procés de confecció de la llista i mentrestant vol parlar amb els seus companys per si veuen amb bons ulls la seva candidatura .

El ja exconseller va apuntar que UDC concorrerà a les com una «alternativa» des del catalanisme «integrador», amb la voluntat de recollir «orfes» que se senten «profundament incòmodes» amb els partits que clamen per la unitat d'Espanya i els que tenen «reserves» amb l'«independentisme sense matisos, ni sense seguretat».

Dilluns que ve, el comitè de govern aprovarà reconvertir l'Escola d'Estiu d'UDC, convocada per al 18 de juliol, en una Convenció Programàtica on s'analitzaran propostes per aal 27S. A més, el numero dos d'UDC va assegurar que la plataforma Construïm no tindrà «cap» paper en la candidatura d'Unió i, sobre Duran i Lleida, va dir que estarà sumant a favor de la llista que es decideixi. Davant l'aposta del sector crític d'UDC de donar suport a la llista de Mas, va advertir que es tracta d'una «deslleialtat profunda».