La nova vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, guanya pes polític amb la remodelació de l'executiu com a número dos del president la Generalitat, Artur Mas, mentre manté la cartera de Benestar Social i Família, que va assumir ara fa dos anys i mig en substitució de Josep Lluís Cleries. De perfil socialdemòcrata, Munté és afiliada a la UGT i va ser dirigent d'aquest sindicat en dues etapes diferents. Entre d'altres projectes, durant el seu mandat al capdavant del Departament de Benestar Social i Família s'ha signat el Pacte per la Infància a Catalunya. Al seu perfil de Twitter assegura: "La meva pàtria la vull lliure. Hem omplert les urnes i ho tornarem a fer".

Llicenciada en Dret per la UB, Munté té un Màster en Dret Públic i Organització Administrativa per la UPF. Va treballar com a advocada a la UGT de Catalunya i va ser membre de la Comissió Executiva Nacional de la Federació de Serveis Públics del sindicat entre el 1996 i el 1999. Després d'aquesta primera etapa al sindicat, va fer el salt a la política i va ser cap de gabinet de la consellera d'Ensenyament Carme-Laura Gil. També va ser diputada entre el 2002 i el 2003.

Amb l'arribada del tripartit, va tornar a la UGT com a secretària d'Ocupació i Educació i també de Política Institucional, càrrecs que va ocupar entre el 2004 i el 2010. Posteriorment, va tornar al Parlament de nou com a diputada, on es va encarregar especialment dels temes d'educació. És militant de CDC des de 1996 i va ser secretària general adjunta de la JNC entre el 1998 i el 2000.

El desembre del 2012 va ser nomenada consellera de Benestar Social i Família en substitució de Josep Lluís Cleries. Durant el seu mandat, s'ha aprovat el Pacte per la Infància a Catalunya, que el juliol del 2013 van signar més de setanta entitats i organitzacions, col·legis professionals, grups parlamentaris, entitats municipalistes i agents socials i econòmics amb l'objectiu de promoure accions per donar més visibilitat a la infància i situar-la en el centre de les polítiques públiques.

Pel que fa a la llei de dependència, Munté s'ha mostrat molt crítica amb l'Estat pel seu sistema de finançament. A més, ha aprovat que el patrimoni dels beneficiaris dels serveis socials no gratuïts de la cartera de serveis socials i del sistema de dependència computi per calcular el copagament amb l'objectiu que tothom pagui "en funció de la seva capacitat econòmica real". D'altra banda, les dificultats financeres de la Generalitat va obligar Munté a suspendre durant uns mesos noves prestacions econòmiques per ajudar al pagament d'una plaça residencial privada a persones grans.

Un dels últims projectes impulsats fins ara per Munté és el Pla d'acció per a la lluita contra la pobresa i per a la inclusió social a Catalunya 2015-2016, que el Govern va aprovar la setmana passada amb un pressupost d'execució per aquest any de 1.066 MEUR i 165 actuacions recollides.