La Fiscalia Anticorrupció ha demanat al jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz que citi a declarar com a imputats per delictes fiscals «i d'una altra índole» Oleguer Pujol, el fill menor de l'expresident català Jordi Pujol, i el seu soci Luis Iglesias, gendre de l'exministre Eduardo Zaplana.

A l'informe aportat ahir al jutge, el fiscal José Grinda demana també al jutge que arxivi la causa contra la filla de l'exministre Zaplana, María Zaplana, així com contra Sonia Soms, dona d'Oleguer Pujol, i Antonio Morenés. Sobre la resta dels imputats, el fiscal advoca perquè la seva condició processal es decideixi quan s'analitzi la documentació confiscada i s'estigui a les conclusions d'un informe que s'ha encarregat a Hisenda.

Vuit mesos després que fossin detinguts per aquests fets, el fiscal demana ara que se'ls citi després que s'hagi analitzat documentació obtinguda en el registre dels seus domicilis i aportat a la causa diversos informes d'Hisenda i de la Policia. Dos d'ells de l'Agència Tributària, es refereixen a Pujol, a Iglesias i Drago Capital S.L., la societat vinculada a tots dos, i en aquests, diu el fiscal, «d'una manera més o menys extensa, es posa en comunicació del jutjat que existeixen elements de defraudació tributària que té rellevància criminal».

Afegeix que en un altre escrit del 26 de març, la delegada especial de l'Agència Tributària de Madrid assegura que de l'expedient administratiu de comprovació inspectora relativa a Iglesias «es desprèn la possible existència de quotes impositives defraudades en el seu impost sobre la renda de les persones físiques per import superior a 120.000 euros», cosa que constituiria delicte fiscal.

El fiscal també esmenta un altre informe d'Hisenda sobre Drago Capital, una empresa que estaria en l'«entramat societari domiciliat fiscalment a Madrid controlat per Oleguer Pujol i Luis Iglesias» en què es confirma, segons l'Agència Tributària, «l'existència de possibles il·lícits penals, fiscals i d'una altra índole». Finalment, el fiscal indica que «la Delegació de l'Agència Tributària a Catalunya va remetre l'informe de l'1 d'abril del 2015 en què s'afirma també que "el senyor Oleguer Pujol ha pogut incórrer en un presumpte delicte contra la Hisenda Pública"».

Altres informes en els quals dóna suport a la seva petició són tres d'avançament de la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) de la Policia Nacional relatius a la documentació que va confiscar de les seves cases, de data 23 de març, 20 de maig i 1 de juny. «De l'anterior es desprèn la necessitat que els denunciats senyors Pujol i Iglesias hagin de prestar declaració referida als fets» denunciats, conclou el fiscal anticorrupció.

Pedraz va obrir fa uns mesos una investigació contra Oleguer Pujol i el seu soci Iglesias, gendre d'Eduardo Zaplana, i va ordenar la seva detenció mentre es procedia al registre dels seus domicilis a petició de la Fiscalia. Ho va fer en el procediment obert en virtut d'una querella interposada per Podem i Guanyem Barcelona contra la família Pujol, encara que només la va admetre en el que es refereix a Oleguer Pujol per possibles delictes de blanqueig i frau fiscal.

El magistrat indaga set operacions immobiliàries sospitoses per valor de milers de milions d'euros fetes per societats vinculades al fill de Jordi Pujol i que van usar diners d'origen desconegut.