CDC ha designat Pere Macias com a nou portaveu a Madrid, i el també diputat al Congrés Carles Campuzano l'acompanyarà com a portaveu adjunt. Seran les cares més visibles del subgrup de Convergència al Congrés que es crearà entre aquest dimecres i demà dijous per materialitzar el trencament amb UDC. Amb tot, Josep Antoni Duran i Lleida manté tècnicament -i només a efectes formals- el càrrec de portaveu del grup, que passa a denominar-se Grup Català de CDC i d'UDC. Els dos subgrups funcionaran de manera independent. Es partiran els temps a les intervencions, els torns per presentar iniciatives i tindran portaveus per separat a les comissions.

És el resultat de les negociacions que les dues formacions han culminat en les últimes hores i que Pere Macias ha explicat en una compareixença al Congrés dels Diputats. Macias ha fet un "balanç positiu" de tots aquests anys en què el grup de CiU ha treballat a Madrid i ha afirmat que ara s'obre una nova etapa on CDC defensarà en solitari la seva proposta.

Els serveis tècnics dels dos partits estan fent els tràmits per a la creació dels dos subgrups. Treballaran com ho van fer la passada legislatura ERC, ICV i IU, és a dir, que s'han establert un repartiment de les iniciatives que reflectirà l'equilibri de forces entre els dos partits tenint en compte el nombre de diputats de cadascun, 10 de CDC i 6 d'UDC.

Passarà el mateix amb les intervencions. Els portaveus de CDC i d'UDC es partiran el temps de què disposi el grup. Una mostra evident serà el debat que es produirà a la pròxima compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, al Congrés per exposar les conclusions del consell d'Europa, on Pere Macias prendrà la paraula després de Sánchez com a tercer grup de la cambra.

A les comissions parlamentàries hi assistiran també representants de CDC i UDC per separat, i cadascú votarà en funció dels criteris del seu partit i, si cal, prendran la paraula també de manera independent.

Canvi d'ubicació

Pel que fa a la seva ubicació a l'Hemicicle, els dos partits han acordat una reorganització de seients dins de l'espai que ocupen actualment. La primera fila (segona darrere els representants del govern espanyol) l'ocuparan els diputats de CDC Pere Macias, Carles Campuzano, Jordi Xuclà i Imma Riera. A la segona fila hi haurà agrupats els 6 diputats d'UDC i dos de CDC, i a la tercera la resta de CDC.

La ruptura també arriba al gabinet de premsa de CiU. Hi haurà dues responsables de premsa per separat, una per a cada partit, que també treballaran de manera independent.

Duran i Lleida es manté formalment com a portaveu

Malgrat la creació dels dos subgrups, el Reglament obliga a l'existència d'un únic portaveu del grup, que continuarà essent el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida. Segons CDC és merament formal i no tindrà capacitat de veto sobre cap de les iniciatives del subgrup.

Incògnita a la vicepresidència

Les negociacions per a la designació d'un representant de CDC com a vicepresident quart del Congrés continuen i malgrat l'aval de les direccions parlamentàries del PP -que té majoria absoluta a l'òrgan de direcció- i del PSOE -que és qui va cedir a CDC el seient a la Mesa- podrien haver topat amb resistències per part de sectors del PP català a Madrid.

CDC encara no ha decidit quin dels seus diputats ocuparà aquest lloc, malgrat que la designació de Macias i Campuzano com a portaveu i portaveu adjunt els exclou d'aquesta funció.

En tot cas, la designació del nou vicepresident quart no es produiria com a mínim fins al pròxim ple que tindrà lloc entre els dies 7 i 9 de juliol. L'ha d'avalar la Mesa en una trobada que no tindrà lloc fins que es torni a reunir. Fins i tot es podria allargar fins a la setmana següent. En total a la legislatura li queden cinc plens.

Pendents del nom del nou diputat

Malgrat les preferències de CDC, que ja ha admès que preferiria que la número tres per Tarragona, que va ser detinguda i imputada pel cas Innova, no prengués possessió de l'acta de diputat que deixa vacant Jordi Jané, Tresa Gomis de Barbarà, està decidida a assumir aquesta responsabilitat, fet que li permetria també estar aforada i, per tant, portar el seu cas al Suprem.

La formació es decanta clarament perquè assumeixi el càrrec la número quatre de la llista, Núria Balagué i Raga. Amb tot, a CDC recorden que l'escó és personal, i per tant ha de ser la persona a qui li pertoca ocupar-lo qui comuniqui a la cambra que l'assumeix, o no.

Amb tot, Gomis va negar aquest dimecres haver rebut cap pressió per part del partit i, malgrat que va apuntar que encara no havia adoptat cap decisió definitiva, va manifestar la seva clara intenció d'ocupar el lloc que deixa Jané a la cambra baixa.