La sortida d'Unió Democràtica (UDC)?del Govern ha provocat, de moment, dos únics cessaments d'alts càrrecs vinculats al partit democristià. La nova vicepresidenta i portaveu de l'executiu, Neus Munté, va detallar ahir que des que Unió anunciés que deixava el Govern per les seves discrepàncies amb CDC, únicament han demanat cessar en les seves funcions dues persones «a petició pròpia». Es tracta del secretari d'Administració Local i alcalde de Ribes de Freser, Marc Prat, i de la directora de l'Escola de Funció Pública, Montserrat de Vehí, tots dos vinculats a l'exvicepresidenta i exconsellera de Governació, Joana Ortega. Munté, a més, va garantir que a tota l'estructura del Govern «no cessarà ningú que no ho demani de manera expressa».

La portaveu va explicar, però, que si hi haguessin més peticions de cessament d'alts càrrecs vinculats a Unió o als anteriors consellers, el Govern n'informarà «amb normalitat». «Només han passat unes hores des de la incorporació dels nous consellers i no han tingut temps de prendre decisions en aquest sentit», va dir.

Munté va concretar que Prat i De Vehí han estat «els únics» càrrecs que han demanat deixar l'estructura del Govern i que «no hi ha hagut més de moment».

Homs passa el relleu

D'altra banda, Munté es va estrenar ahir com a nova portaveu. El seu predecessor, Francesc Homs, va comparèixer uns breus minuts a l'inici per testimoniar el relleu i va desitjar «bona sort» a Munté i agraïr la tasca dels periodistes. Ja en la roda de premsa, la també vicepresidenta va asseverar que l'executiu treballarà «inequívocament» per la independència i va garantir que posarà el «turbo» per tenir a punt les «estructures d'Estat» i «accelerarà» les polítiques socials de cara a les eleccions.

En aquest sentit, Munté va indicar que a l'executiu li queden projectes d'«envergadura» des de diferents departaments de la Generalitat, principalment en l'impuls de la transparència i d'«estructures d'Estat», com la hisenda pròpia o una seguretat social catalana. Després de la remodelació, el Govern manté els dos comissionats, la de Transparència, Núria Bassols, i el de la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer. «El full de ruta de cada departament continua endavant», va afegir per recalcar que el Govern activarà «el turbo» amb la finalitat de «preparar les estructures d'Estat necessàries». La nova vicepresidenta va reiterar que, després de la sortida d'UDC, el nou executiu treballa «inequívocament pel sí-sí» i va garantir que el nou gabinet treballarà de «forma molt desacomplexada» per la independència i intensificarà les accions per «tenir-ho tot a punt per a les eleccions».

Finalment, la portaveu també va remarcar que el Govern accelerarà altres projectes abans de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, com el pla de la infància, les accions contra els habitatges buits o la llei de simplificació administrativa, entre d'altres.