El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz va cridar a declarar Oleguer Pujol, el fill menor de l'expresident català Jordi Pujol, el proper 15 de juliol imputat per blanqueig de capitals i delicte fiscal, i un dia abans ho farà el seu soci Luis Iglesias. En una providència, el jutge emplaça tots dos a petició de la Fiscalia Anticorrupció, una vegada s'han rebut diversos informes d'Hisenda i de la Policia amb indicis que van poder haver comès aquests i altres delictes en operacions milionàries respecte de les quals es desconeix la procedència dels diners.

El magistrat de l'Audiència Nacional indaga en aquest cas set operacions immobiliàries que considera sospitoses per valor de milers de milions d'euros fetes per societats vinculades al fill de Jordi Pujol, algunes mitjançant l'empresa Drago Capital.

Anticorrupció va demanar dimarts a Pedraz que els cités a declarar com a imputats per delictes fiscals «i d'una altra índole», vuit mesos després que fossin detinguts per aquests fets i una vegada l'Agència Tributària i la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia han pogut analitzar la documentació obtinguda en l'escorcoll dels seus domicilis i han aportat a la causa diversos informes.

La Fiscalia també va reclamar al jutge que arxivés la causa contra la filla de l'exministre Eduardo Zaplana, María Zaplana, així com contra Sonia Soms, dona d'Oleguer Pujol, i Antonio Morenés, un aspecte sobre el qual el magistrat Santiago Pedraz encara ha de resoldre.

Dos dels informes que han estat aportats a la causa, de l'Agència Tributària, es refereixen a Pujol, a Iglesias i Drago Capital SL, la societat vinculada a tots dos, i en ells, afirmava el fiscal, «d'una manera més o menys extensa, es posa en comunicació del jutjat que hi ha elements de defraudació tributària que tenen rellevància criminal».

Un altre escrit d'Hisenda assegura que de l'expedient administratiu de comprovació inspectora relativa a Iglesias «es desprèn la possible existència de quotes impositives que han estat defraudades en el seu impost sobre la renda de les persones físiques per un import superior a 120.000 euros», el que constituiria delicte fiscal.

El fiscal també esmentava un informe que va fer Hisenda sobre l'empresa Drago Capital, una companyia que estaria en l'«entramat societari domiciliat fiscalment a Madrid que era controlat per Oleguer Pujol i Luis Iglesias», en què l'Agència Tributària confirma «l'existència de possibles il·lícits penals, fiscals i d'una altra índole».

Finalment, el fiscal indicava en la seva petició que «la Delegació de l'Agència Tributària a Catalunya va remetre l'informe de l'1 d'abril del 2015 en què s'afirma també que "el senyor Oleguer Pujol ha pogut incórrer en un presumpte delicte contra la Hisenda Pública"».

Altres informes en els quals es basava el fiscal són tres d'avançament de la Unitat de Delinqüència Econòmica (UDEF) de la Policia Nacional relatius a la documentació que va confiscar de les cases escorcollades, de data 23 de març, 20 de maig i 1 de juny.

Pedraz va obrir fa uns mesos una investigació contra Oleguer Pujol i el seu soci Iglesias -gendre d'Eduardo Zaplana- i va ordenar la seva detenció mentre es procedia a l'escorcoll dels seus domicilis a petició de la Fiscalia.

Ho va fer en el procediment obert en virtut d'una querella interposada per Podem i Guanyem Barcelona contra la família Pujol, encara que només la va admetre en allò que es refereix a Oleguer Pujol per possibles delictes de blanqueig i frau fiscal.

A través de Drago i de societats creades expressament per a algunes operacions, Oleguer Pujol i els seus socis van gestionar actius com edificis comercials, terrenys a Melilla, habitatges, centres turístics i hotels, 1.152 oficines del Banc Santander i tres seus del grup Prisa. Segons les dades facilitades pel mateix Oleguer Pujol, l'any 2013 Drago gestionava 2.730 milions d'euros i 1.600 immobles a tot Espanya.