Els Parcs Naturals del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter i el del Delta de l'Ebre s'han unit per salvar la població de fartet, un peix endèmic de la Península Ibèrica en perill d'extinció.

El fartet es troba als aiguamolls de la Pletera, una àrea de Torroella de Montgrí integrada en un projecte europeu Life, informa l'ajuntament d'aquesta localitat.

Aquesta espècie es desenvolupa en aigües amb alts índexs de salinitat i la seva regressió està relacionada amb la pèrdua del seu hàbitat, assecat per donar lloc a usos urbanístics, com va succeir en aquest espai gironí.

El fartet es distribueix per tot el litoral mediterrani i una part de l'atlàntic andalús fins a arribar als aiguamolls del Guadalquivir.

A Catalunya, aquest peix ha quedat arraconat en els dos extrems d'aquesta comunitat autònoma, l'Empordà i el Delta de l'Ebre, encara que i ha reintroduït recentment a la desembocadura del Llobregat, d'on havia desaparegut.

Un de les poblacions de fartet millor constituïdes es troba en els aiguamolls de la Pletera, un conjunt de basses salines, algunes d'inundació permanent i altres temporals, que forma part del projecte Life Pletera, que pretén crear un sistema de llacunes amb plena funcionalitat ecològica en aquesta àrea.

Aquest programa contempla un seguiment dels exemplars d'aquesta espècie que inclourà captures amb trampes un cop l'any per recollir dades biomètrics.

L'acord dels dos parcs naturals respon a una acció per conservar el fartet a la Pletera una vegada es completi la recuperació dels aiguamolls el 2018.

En el marc d'aquesta col·laboració, el passat 21 de maig es van traslladar dos-cents exemplars de Girona a dues basses controlades i diferenciades del Delta de l'Ebre per reduir riscos de malalties o infeccions.