La direcció d'UDC va iniciar ahir els tràmits per expedientar els díscols del partit per desacatar la decisió del Consell Nacional de la formació al llançar una plataforma per recolzar la llista «transversal» i independentista que impulsa el president Artur Mas (CDC) per al 27-S.

Els representants del sector crític Antoni Castellà, membre de l'executiva, Mercè Jou, diputada al Parlament, i els històrics dirigents Núria de Gispert, presidenta del Parlament, i Joan Rigol, coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, van presentar la plataforma «Hereus UDC 1931».

L'entitat ha estat registrada com una «associació» amb la qual pretenen aglutinar els independentistes d'Unió per donar suport a la llista de Mas, sense descartar ingressar-hi, cosa que ha fet reaccionar el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que ha demanat ja un informe als serveis jurídics del partit previ a l'obertura d'expedients disciplinaris.

Amb la nova plataforma, els díscols s'han declarat en rebel·lia, des de dins del partit, contra l'acord adoptat per la majoria del Consell Nacional -màxim òrgan entre congressos- de dissabte passat, quan es va decidir que Unió es presentaria en solitari amb el full de ruta avalat una setmana abans per la militància en una consulta interna.

En l'acte de presentació de la plataforma, la presidenta del Parlament va ser contundent en criticar la cúpula de la UDC de Josep Antoni Duran i Lleida, a la qual va acusar de tenir una «estratègia calculada» des del 2010 per «trencar la federació -de CiU- dinamitar el procés» sobiranista i anar en contra de qüestions com el dret a decidir o el pacte fiscal.

Tant Castellà com De Gispert van assegurar que els resulta «irrellevant» si des de la direcció se'ls obre expedients, que puguin fins i tot comportar-los l'expulsió, per donar suport a la llista de Mas -de fet són membres d'un partit (UDC) que recolzen a un altre (CDC)-, i han indicat que els conflictes se solucionen «amb diàleg» i «no amb sancions».

La plataforma aglutina exmilitants com Joan Rigol -va abandonar la formació dissabte passat- i Josep Maria Vila d'Abadal, president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i que i el seu dia també va abandonar UDC, però sobretot membres de l'executiva i del Consell Nacional, que descarten abandonar la formació amb el risc de ser expulsats.

Castellà va justificar una plataforma des de dins d'UDC per la necessitat de representar als prop de la meitat de militants que, en la consulta interna, va votar en contra del full de ruta de la direcció, que evitava fixar la independència com a objectiu polític i marcava, segons el seu parer, una via «autonomista».

No obstant això, Espadaler va jutjar que «és evident» que el que estan fent els díscols amb aquesta nova associació «no encaixa» amb les regles del joc d'UDC, perquè «no caben fulls de ruta ni candidats diferents als quals decideixi Unió».

Informe als serveis jurídics

En aquest sentit, el secretari general dels democratacristians i amb tota probabilitat candidat d'UDC a les catalanes va anunciar que han demanat un informe als serveis jurídics sobre l'obertura d'expedients disciplinaris als impulsors de la plataforma crítica, batejada com «Hereus UDC 1931».

Espadaler va advertir ahir que el partit no és una «selva» i va garantir que faran «respectar les regles de joc», executant totes les «tramitacions oportunes» que fixin els Estatuts, que contemplen la suspensió temporal de la militància o fins i tot l'expulsió en el cas d'infraccions greus. I va acusar la presidenta del Parlament i membre del sector crític, Núria de Gispert, de «deslegitimar una institució» com la Cambra catalana «que hauria d'estar al servei de tots i no d'una part» d'un partit.