27 de juny de 2015
27.06.2015

Enagas no descarta que es torni a posar en marxa la Plataforma Castor

Encarrega un estudi a l'Institut Tecnològic de Massachusetts i recorda que les plataformes que gestiona, amb injeccions de gas matalàs més lentes, no han registrat mai incidents

27.06.2015 | 07:47

El president d'Enagas, Antoni Llardén, va explicar ahir que l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT), als Estat Units, està elaborant l'informe que determinarà si la plataforma Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar. En una entrevista a «Els Matins» de Catalunya Ràdio, Llardén va apuntar que l'experiència d'Enagas en magatzems de gas submarins nous es basa en una injecció molt lenta del gas matalàs i del magatzem complet que pot durar fins a 6 anys i, d'aquesta manera, no han registrat «mai cap problema».
Enagas s'està encarregant de la inertització de les instal·lacions del Castor que acabarà al mes de novembre. El procés s'allargarà dels sis mesos previstos inicialment.
El president d'Enagas, Antoni Llardén, va detallar que els treballs per deixar inactiva la plataforma de gas Castor acabarà als volts del proper mes de novembre. La companyia havia anunciat un termini de sis mesos quan, a finals de l'any 2014, el govern espanyol li va encarregar fer efectiva la hivernació.
L'operació consisteix en inertitzar les instal·lacions de superfície, tant al mar com a la terra, per mantenir-les inoperatives, tancant les vàlvules dels pous i substituint el gas natural dels gasoductes per nitrogen.
«Tenim una doble missió: paralitzar el funcionament de la plataforma i assegurar la seguretat i la estanqueïtat. Som com els masovers que vigilem que estigui bé», va explicar Llardén. «Hem de congelar la plataforma i acabarem a finals de novembre o principis de desembre», va apuntar.

Almenys un any de feina
El president d'Enagas va dir que ja s'han encarregat els estudis sobre el futur del Castor a institucions estrangeres com també els requeria el govern de l'estat espanyol. És l'Institut de Tecnologia de la Universitat de Massachusetts (MIT, -en les seves sigles angleses-), als Estat Units, qui està redactant aquest informe i que ha d'estar llest en un any o any i mig.
L'estudi determinarà si la plataforma de gas Castor es pot tornar a explotar o s'ha de desmantellar com es reclama des del territori.
Llardén també va apuntar que serà aquest informe el que resolgui què es va fer malament al Castor però ha explicat que a Enagas, quan els magatzems de gas són nous executen una injecció de gas matalàs extremadament lenta, ¡ que pot allargar 5 o 6 anys l'operació de plenar completamnt el magatzem, de mnaera que l'explotació no «violenti» la zona i en la qual apliquen certa «gimnàstica geològica» en l'extracció i injecció de gas per evitar problemes.
«Tècnicament no existeix una norma internacional que digui com s'ha de fer, el que es va fer allà cal entendre que es va fer bé però hem demanat aquest informe per estar segurs del què hi ha», va dir el president d'Enagas.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook