La vicepresidenta del Govern, Neus Munté, va afirmar ahir que veia «compatible» l'annex de l'acord entre els líders de CDC, ERC i de les entitats sobiranistes al gener amb el projecte del president català, Artur Mas, de cedir el protagonisme de la seva llista a les organitzacions independentistes. A través d'un annex fet públic ahir, les entitats sobiranistes ANC, "mnium Cultural i AMI van pactar amb Artur Mas (CDC) i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que adoptarien una posició de neutralitat a les llistes de les seves respectives formacions i que, si decidien entrar-hi, ho farien amb una presència equilibrada.

Aquest annex posa en qüestió que les entitats puguin concórrer només a la llista de Mas i no a la de Junqueras, com va proposar fa uns dies el president català en una conferència a Molins de Rei, quan va apel·lar a les organitzacions independentistes a adoptar el protagonisme que volguin en la seva candidatura. Preguntada per aquesta qüestió en la conferència de premsa posterior a la reunió de l'executiu català, Munté va assenyalar que els acords del gener passat eren «perfectament compatibles» amb el plantejament de Mas, perquè aquest seguia la línia acordada de treballar «des de la perspectiva de la unitat», que és, va recalcar, el que «demana la ciutadania». Munté va assenyalar, a més, que la «proposta de Mas no es dirigeix a cap partit en concret sinó a les entitats», amb la finalitat que la seva candidatura deixi de ser de CDC i es converteixi en una llista d'organitzacions de la societat civil.

Més reaccions

El portaveu adjunt d'ERC, Oriol Amorós, va dir que esperava «que tots els signants compleixin el pacte» subscrit al gener en el qual es preveu que els partits sobiranistes aniran a les eleccions del 27 de setembre en diverses llistes, i va demanar parlar més d'independència i menys de llistes electorals. «Esperem que tots els partits i entitats compliran els acords signats i actuaran de bona fe», va indicar Oriol Amorós en una roda de premsa realitzada al Parlament abans d'afegir que ERC «els compleix» i confia en què els altres també ho faran. Amorós es referia al pacte signat el mes de gener passat entre el president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, el president d'ERC, Oriol Junqueras, i les tres principals entitats sobiranistes: l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), "mnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Sobre «l'annex secret» del pacte, el portaveu adjunt d'ERC va apuntar que tenia una importància relativa, perquè «preveure que en les diverses llistes figurin independents és una mica d'estratègia entre partits, i no afecta els interessos generals dels catalans». A la pregunta de si no tenia la sensació que el president Mas li estava «fent el llit» a ERC, Amorós es va limitar a dir que «respectàvem els processos de debat intern».