El 'no' a la independència s'instal·la en el 50% de la població, segons el darrer baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que s'ha fet públic aquest divendres. L'opció unionista creix 2 punts respecte el març, els mateixos que perd l'opció independentista, que se situa en el 42,9%. "La distància entre les dues opcions és considerable", ha reconegut el director del CEO, Jordi Argelaguet. Fins ara mantenien un "frec a frec" per la victòria en un hipotètic referèndum, tot i que fa mesos que el 'no' manté una tendència a l'alça. Quan s'amplien les opcions deixant de banda el plebiscit, l'estat independent és majoritari (37,6%) per davant de la comunitat autònoma (29,3%) i de l'estat federal (24%).

Segons Argelaguet entre el 'sí' i el 'no' pràcticament no hi ha transvasament de vots en els darrers baròmetres. El 'no' ha crescut en base a la definició dels indecisos, tot i que en l'enquesta presentada aquest divendres si que es vegi una tendència a la baixa dels independentistes. "Aquesta distància no és insalvable per una banda ni garanteix res per l'altre", ha advertit el director del CEO, que ha posat en dubte que l'independentisme hagi arribat al seu "sostre".

El baròmetre presentat aquest divendres conclou que, ara per ara, un 50% dels catalans no és partidari de la independència, el 42,9% sí que ho és i hi ha encara un 5,8% de la població indecisa en aquest debat (l'1,3% ha decidit no contestar). Ara fa quatre mesos, el CEO mostrava unes dades lleugerament diferent, amb un 48% de partidaris del 'no', un 44,1% a favor del 'sí' i un 7,8% entre el no sap i no contesta.

El 'no' és àmpliament majoritari entre els votants del PPC (97,8%), de C's (94%), de PSC (85,5%) i Podem (70,4%. L'electorat d'ICV-EUiA està més repartit, tot i que guanya el 'no' amb un 49,7% vers el 39,1% que prefereix la independència. Els ecosocialistes (9,8%) i el PSC (8,1%) són els que tenen un nombre més elevat d'indecisos.

Pel que fa al 'sí' és majoritari entre els votants d'ERC (93,7%), CUP (93%) i CiU (76,3%). El 17,2% dels votants de la ja trencada federació nacionalista optarien, en canvi, pel 'no'. Com que l'enquesta està feta sense tenir en compte el trencament de CiU, Argelaguet ha explicat que és pràcticament impossible determinar amb exactitud quina part d'aquest percentatge correspon a persones que prefereixen a CDC o a persones que optarien per UDC. Entre d'altres, perquè ni tan sols es pot saber si els votants de CDC i UDC per separat serien els mateixos que els de CiU.

Pel que fa a la resposta múltiple sobre quina hauria de ser l'estructura administrativa de Catalunya, l'estat independent continua sent l'opció més valorada (37,6%), especialment entre els votants d'ERC (89,5%), CUP (82,5%) i CiU (71%). Seguir com a comunitat autònoma és l'opció preferida per al 29,3% dels enquestats. Els votants de C's (62,9%), els del PPC (61,3%) i els del PSC (58,1%) són els que més suport donen a aquesta segona opció. Pel que fa al federalisme (24%), és majoritari entre els votants d'ICV-EUiA (52,1%) i entre els de Podem (46,4%). Tot i que el PSC és el partit que més ha abanderat aquesta opció a Catalunya, només convenç al 28,5% dels seus votants.

El març del 2014 l'opció de l'estat independent va assolir el valor màxim (48,5%) de l'històric d'enquestes del CEO. Aleshores superava la suma d'aquells que volien mantenir una comunitat autònoma (18,6%) i els partidaris d'un estat federal (21,3%). La tendència a la baixa en l'últim any i mig per a l'opció independentista l'ha deixat gairebé 10 punts per sota i, en canvi, l'estat federal ha guanyat 3 punts i la comunitat autònoma, 11.