Òmnium Cultural proposa presentar una "Llista per la independència" a les eleccions catalanes previstes el 27S amb la finalitat de convertir-les en "un plebiscit i en un acte de desafiament a l'Estat espanyol", una candidatura unitària que estaria liderada per entitats sobiranistes amb el suport explícit dels partits independentistes.

A través d'un comunicat, Òmnium Cultural assenyala que "davant el moment actual excepcional, fa una crida a la necessitat de convertir el 27S en un plebiscit", i afegeix que en el si de l'organització "hi ha pràctica unanimitat en el fet que Òmnium accepti el repte del president (Artur Mas) i assumeixi el lideratge del procés, juntament amb la resta d'entitats de la societat civil".

La decisió adoptada per Òmnium arriba després de celebrar ahir una reunió de la Junta directiva nacional i dels presidents territorials, que va culminar una setmana de debat intern sobre el posicionament de l'entitat davant la proposta de Mas de què les organitzacions sobiranistes liderin una candidatura unitària capaç d'unificar a la societat catalana a favor de la independència.

Després d'aquest procés intern, en el que es van celebrar més de 30 juntes territorials amb la participació de més d'un miler d'associats, Òmnium ha decidit "treballar des d'ara mateix per a la confluència de tots aquells actors compromesos amb la independència per sumar i reforçar el caràcter plebiscitari del 27S i per garantir la unitat d'acció política i civil en tot moment".

En aquest sentit, Òmnium fa una crida a "convertir el 27S en un plebiscit i un acte de desafiament a l'Estat espanyol i proposa una 'Llista per la independència', conformada per representants de la societat civil i amb el suport explícit dels partits polítics que defensin la creació d'un estat independent".

"En tot cas -afegeix- atenent a la seva transversalitat i espai de trobada de tothom que treballa per la llengua, la cultura i el país, Òmnium reafirma el seu compromís d'estar sempre al costat de qui es comprometi amb la llibertat i la independència de Catalunya".

En Òmnium, prossegueix l'entitat, "hi ha acord majoritari per crear una Taula per a partits i entitats, i que aquestes assumeixin la coordinació i el lideratge".

Òmnium Cultural també treballarà en "l'impuls de la campanya 'Ara és l'hora' al costat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per eixamplar al màxim als partidaris de la independència de cara a les eleccions".

De la seva banda, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) decideix en una consulta interna que es va començar ahir i que conclou avui per decidir la postura d'aquesta entitat respecte a la proposta de llista unitària plantejada pel president de la Generalitat i la posteriorment formulada per Oriol Junqueras (ERC).