El president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, ha demanat avui voluntat d'acord sobre la llista unitària sobiranista per a les eleccions del 27S, mentre es mantenen les discrepàncies entre els partits pel que fa a si hi ha d'haver o no polítics en actiu.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apel·lat als valors esportius per reivindicar "la capacitat de posar-se d'acord" entre gent amb visions diferents, a fi de subratllar la necessitat que això també es produeixi en l'àmbit polític, entre els partits i entitats sobiranistes.

En l'acte de clausura del II Congrés de l'Esport Català, Mas ha indicat que "és encomiable que gent diferent i amb visions diferents hagin estat capaços de seure, parlar i arribar a acords", cosa que, en canvi, no ha ocorregut en l'àmbit polític, en no haver-se celebrat ahir la cimera de partits i entitats sobiranistes que estava prevista.

Segons la seva opinió, "alguns codis de funcionament" esportius "serveixen per a d'altres àmbits del país", una reflexió que ha utilitzat per indicar tres regles que, en forma de metàfores esportives, ha traslladat a la negociació entre els partits.

La primera "regla esportiva", ha dit Mas, és que "els partits o competicions no s'acaben fins que no finalitza l'últim minut, pel que es poden fer pronòstics, però fins que no acaba el partit no es coneix el resultat".

Com segona "regla", Mas ha assenyalat que, encara que s'opini de forma diferent d'altres persones, "no hi ha enemics, només rivals o adversaris, i és una equivocació veure els rivals com a enemics".

La tercera "regla" que ha citat Mas és que "es tracta de sumar les millors habilitats i capacitats de tots per aconseguir l'èxit col·lectiu", encara que a continuació ha admès que "si algú vol destacar per damunt dels altres" sense treballar en equip, "llavors això és dolent, perquè perjudica tothom".

També ha parlat sobre la llista sobiranista la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que ha apostat per una candidatura independentista unitària i transversal amb els millors actius civils i polítics, inclòs Artur Mas, ja que segons una enquesta interna de CDC, aquesta opció és la preferida pels ciutadans.

En canvi, per al president d'ERC, Oriol Junqueras, l'opció més adequada ara mateix és la d'una llista unitària de la societat civil sense polítics, a fi de visualitzar el caràcter plebiscitari del 27S, i ha assegurat que donarà totes les facilitats possibles perquè es pugui acordar.

"Si hem de fer un pas enrere estem disposats a fer-ho", ha assenyalat Junqueras, que ha afegit que ERC no té "cap inconvenient" a retirar les seves sigles i candidats del procés de confecció de llistes perquè aquest culmini de forma favorable.

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, ha advertit a Artur Mas que Catalunya "no pot estar més d'un any en precampanya i campanya electoral", i ha lamentat que hi hagi més obsessió per veure qui lidera l'independentisme que com es governa.

De la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha advertit que, amb la forma d'enfocar les eleccions del 27S el president de la Generalitat, Artur Mas, "la política catalana està instal·lada en un vodevil", en "un embolic que no porta enlloc".

Iceta s'ha referit a la situació de la política catalana durant la reunió del Consell Nacional del PSC, en què han estat ratificats per unanimitat (amb només 3 abstencions) els caps de llista a les eleccions catalanes i generals, ell mateix i Carme Chacón, respectivament, que han advocat per una reforma federal de la Constitució espanyola.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat que sense el concurs dels nacionalismes basc i català, la reforma de la Constitució "serà inútil".

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha centrat les seves declaracions en la política espanyola, i ha apuntat que en el PP "poden canviar el logo i la imatge del partit, encara que segueixen sent els de sempre: uns 'proTroika' corruptes".