Les entitats sobiranistes van avalar ahir la llista independentista amb ERC i CDC que lideraran membres de la societat civil, un pacte que preveu que el president Artur Mas no sigui el cartell electoral però sí que pugui optar a ser reelegit en el càrrec i lideri un Govern de coalició si aquesta candidatura venç el 27-S. El president català va reunir de nou a partits i entitats sobiranistes al Palau de la Generalitat, una reunió que va durar només una hora i va servir perquè els màxims dirigents de les entitats sobiranistes (ANC, "mnium i AMI) avalessin en primera instància la candidatura independentista amb CDC i ERC.

Es va confirmar que la CUP s'havia desmarcat del pacte perquè, a diferència d'ERC i les entitats, no va canviar de criteri i van mantenir el seu rebuig a una candidatura que inclogués polítics en actiu, com Artur Mas.

Aquest extrem inquieta sectors d'ERC, tal com es va deixar entreveure en el Consell Nacional de la formació ahir a la nit on es va mantenir un intens debat intern sobre l'acord de coalició electoral amb CDC per a les eleccions del 27-S, amb diversos consellers que van expressar el seu rebuig. La coalició amb CDC, que va ser explicada al principi de la reunió del Consell Nacional pel líder d'aquest partit, Oriol Junqueras, no compta amb l'aprovació de tot el partit tot i que finalment la proposta va ser ratificada pel Consell Nacional de la formació republicana.

Després que ERC rebutgés durant molts mesos la llista única sobiranista que propugnava el president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, l'acord de coalició pactat amb CDC per fer una llista unitària liderada per les entitats sobiranistes ha sorprès a molts consellers nacionals i també a seccions territorials senceres.

Per la seva banda, l'executiva extraordinària de CDC va ratificar ahir a la tarda per unanimitat el preacord amb ERC i les entitats sobiranistes per concórrer en una llista conjunta el 27-S. Després d'una hora de reunió, el president català i líder de CDC, Artur Mas, va sortir de la seu de CDC sense voler fer declaracions, encara que, davant les preguntes dels periodistes sobre si hi havia acord en el si de Convergència, va afirmar: «Aquí, sí». Hores més tard, en la celebració del 30è aniversari d'una televisió local a?Girona, Mas va utilitzar una cita de l'exprimera dama nord-americana Eleanor Roosevelt, per assegurar que «el futur pertany als qui creuen en la bellesa dels seus somnis», en un moment d'intens debat sobiranista per fer del 27-S unes eleccions plebiscitàries sobre la independència. Mas, a més, va demanar a tothom qui cregui, «que se la jugui». Per a Mas, ara «no és moment de comoditats estètiques, sinó d'arremangar-se», així com d'anar «a l'arrel del problema», una voluntat que creu que, «en aquest moment, Catalunya la té». «A nivell de país cal sumar tot el que es pugui sumar, encara que no tot es pot sumar sempre», va puntualitzar Mas, després que la CUP, encara que sense citar-la, hagi decidit mantenir-se al marge de la llista única sobiranista.

En un altre ordre de coses, està previst que avui compareguin els líders d'ERC i CDC, així com representants de les entitats sobiranistes, per explicar l'acord, tot i que encara no s'ha fet una convocatòria formal. El pacte no només abraça el format de la llista, encapçalada per un membre de la societat civil i amb la presència d'Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, sinó també els passos a seguir després del 27-S, amb la possibilitat d'un govern de coalició de forces sobiranistes per avançar cap a la independència.

Els detalls

A falta de la presentació pública dels detalls de l'acord inicial i segons fonts sobiranistes consultades, CDC i ERC es repartirien els seus candidats a la llista liderada per les entitats sobiranistes amb un 60% i 40%, respectivament, si bé cediran llocs a Moviment d'Esquerres (MES) i Demòcrates per Catalunya (DC), les escissions sobiranistes de PSC i UDC. El cap de llista no seria ni Artur Mas ni Oriol Junqueras, sinó que les tres primeres posicions de la candidatura serien per a independents a proposta de les entitats. Mas podria ser el quart de la llista i Junqueras, el cinquè, segons fonts sobiranistes. Això no obstant, l'acord preveu que Mas serà el designat a renovar en la Presidència de la Generalitat i, segons va explicar la presidenta d'"mnium Cultural, Muriel Casals, si aquesta llista guanyés el 27-S, Mas hauria de liderar un Govern de coalició per impulsar un procés cap a la independència.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, podria tenir també un paper destacat en el Govern, segons les fonts consultades. Una de les anècdotes de la reunió de la tarda al Palau de la Generalitat va ser que l'entitat Súmate, de castellanoparlants favorables a la independència, va ser vetada malgrat que els seus màxims dirigents van acudir a la reunió del Palau.