El pla independentista que el president català, Artur Mas, té previst si guanya les eleccions del 27 de setembre ha estès la inquietud a escala institucional i empresarial tant a Catalunya com a la resta d'Espanya. El Govern, els partits polítics no nacionalistes i fins i tot els empresaris madrilenys i catalans van expressar rebuig o inquietud davant les intencions de l'aliança entre CDC, ERC i les entitats sobiranistes, en una candidatura, Junts pel Sí, que pretén independitzar Catalunya en 18 mesos.

Rajoy va considerar que la política econòmica que ha permès a Espanya superar la «tempesta perfecta» de la crisi és la que ha de mantenir-se davant les «subhastes o campionats d'ocurrències» d'alguns partits i el desafiament independentista de Mas. Va garantir que l'Executiu donarà «la batalla» a favor de la Constitució davant de les aspiracions independentistes del president català, i que la llei es complirà en tot moment.

«Defensaré el nucli fonamental de la Constitució perquè crec en ella i perquè és la meva obligació», va recordar el cap de l'Executiu abans de destacar: «Fora de la llei res és possible, i dins de la llei hi ha moltes més coses que són possibles».

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, considera que és «impossible» una declaració unilateral d'independència a Catalunya després del 27-S, i va reconèixer que l'article de la Constitució que permet suspendre l'autonomia «està plenament en vigor».

En aquest sentit, el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler -fins fa poc conseller d'Interior del Govern de Mas-, veu «previsible» que l'Estat usi l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya davant una declaració d'independència, i va considerar que Europa no entendria que Espanya no apliqués el seu ordenament. Espadaler va afegir que no desitja aquest tipus de mesures, encara que li sembla «previsible» i «de sentit comú» que l'Estat «tingui algun tipus de reacció dins de la legalitat».

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va acusar el president de la Generalitat de voler confondre «la democràcia espanyola amb el PP» perquè els ciutadans catalans prenguin les ofenses del Govern popular com l'actitud general d'Espanya cap a Catalunya. «No és el mateix el sistema democràtic espanyol que el PP. A mi tampoc no m'agrada l'Espanya que està construint Rajoy», va afirmar Sánchez, que va criticar la «política del bloqueig i del recurs als tribunals» de l'Executiu.

El diputat d'ERC Joan Tardà va advertir que el procés català «no l'aturarà ni Déu ni Rajoy» si el resultat de les eleccions autonòmiques del 27-S demostra que hi ha un clar suport per iniciar el procés cap a la independència de Catalunya. Tardà va denunciar que la llei de seguretat nacional promoguda pel Govern sembla que ha optat per la «repressió» de bona part dels catalans que volen exercir el dret a decidir.

Inquietud dels empresaris

La inquietud s'ha traslladat a l'àmbit empresarial, i en aquest sentit el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, va manifestar la «preocupació» de l'empresariat català per la «incertesa» davant les eleccions en un moment en el qual l'economia catalana «va bé». «Aquesta economia ara va bé i pot anar millor, però la incertesa política ens crea preocupació», va assenyalar.