Arran de la victòria de la candidatura encapçalada per Ada Colau en les darreres municipals a Barcelona, l'adversari de la llista conjunta independentista a les eleccions del 27-S és la confluència d'esquerres de Podem i Iniciativa?

No ens plantegem aquestes eleccions del 27-S en la línia dels adversaris, sinó en la victòria del que crec que en podem dir la llista del sí. I, per tant, en aquest sentit l'objectiu és molt clar, aconseguir un gran resultat per a aquesta llista. Aquest és l'element clau del 27-S. Insisteixo: no ho plantegem en funció dels adversaris, sinó de l'objectiu que, com a país, ens proposem.

Malgrat tot, l'elecció com a cap de llista de Raül Romeva, exeurodiputat d'ICV, que té un perfil independentista i d'esquerres, no és una resposta a l'èxit de la coalició antiretallades?

El que jo penso és que la llista està pensada precisament per garantir la pluralitat i la transversalitat de gent diversa i de pensament divers, però amb un objectiu i un punt d'unió molt clars, que és poder treballar perquè aquest sigui un país lliure. Aquest és el pensament i el nexe que uneix els membres de la llista. El fet de pensar més enllà d'això, amb sinceritat, almenys per part meva, no hi és.

Vostè va ser cap de campanya de Convergència per a la consulta del 9-N. Artur Mas i Oriol Junqueras li han proposat sumar-se a la llista pel 27-S?

No, jo encara no he parlat amb ningú de llistes. Aquest és un tema del qual a mi, directament, ningú no me n'ha parlat. El que sí que tinc molt clar, des d'un punt de vista personal, és que faré allò que més convingui per assolir l'objectiu últim, que és aconseguir una gran victòria el 27-S. En aquest moment, l'objectiu ha de ser aquest.

Fa unes setmanes, vostè va declarar que s'havia d'esperar "la resposta de les entitats" a la crida del Govern per formar una llista a favor de la independència. Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana s'han avingut a participar-hi. Malgrat tot, hi ha un partit, la CUP, que n'ha quedat fora. Considera que aquesta divisió pot debilitar el procés?

Pel que fa a les entitats, ja ho vaig dir anteriorment, tots esperàvem la seva resposta. Jo crec que hem aconseguit això, precisament: sumar esforços diversos de partits polítics, d'entitats del país i de la societat civil, per aconseguir formar aquesta llista del sí. Jo vull ser molt positiva. Per tant, en el que ens hem de basar és a aconseguir aquest gran resultat. Jo crec que, en l'àmbit nacional, estatal i també internacional, la lectura positiva de la victòria del sí passarà per una victòria clara d'aquesta llista pactada per les formacions polítiques i les entitats.

L'entrada de la CUP podria restar vots a la llista o sumar-ne?

Jo crec que tot això són supòsits. Com que no sabem res del cert, prefereixo no fer-ne.

CDC i ERC han anunciat que, en cas que la candidatura per la independència guanyi les eleccions, el Govern aprovarà una Llei de transitorietat que determinarà els canvis necessaris per fixar la "desconnexió" d'Espanya. Si el Tribunal Constitucional invalida aquesta Llei de transitorietat, què farà el Govern?

Jo crec que, amb tots aquests supòsits, no estem parlant de cap novetat. És la pràctica diària de la negació del fet que Catalunya pugui expressar la seva veu d'una forma clara i donar resposta al que la gent del país reclama. El compromís, demostrat per part de tots, hi és i, per tant, ja veurem en cada un dels moments quina és la via disponible per tirar endavant. El compromís és ferm i absolut.

Però és gairebé segur que el Constitucional invalidarà aquesta llei quan el Govern l'aprovi. CDC i ERC es plantegen fer una declaració unilateral d'independència?

Hem marcat un full de ruta en aquest sentit i nosaltres ens hi mantindrem fidels.

Vostè és consellera de Governació i Relacions Institucionals des del 22 de juny passat. Durant aquests tres mesos en què serà al Govern, tindrà marge de temps per fer polítiques pròpies, o bé la seva tasca consistirà a executar les línies de govern marcades per Joana Ortega?

D'entrada, jo crec que es va fer una bona política des d'aquesta conselleria. És evident que hi ha un temps curt abans no acabi la legislatura, però és un temps de compromís absolut amb el procés que s'està vivint i també, per tant, d'execució de moltes de les polítiques i propostes que hem plantejat. En certa manera, hi ha una continuïtat entre la feina de Joana Ortega i la nostra. No n'estem acomplexats. Mantindrem la fermesa en l'execució i la materialització del 27-S. El que busquem en aquestes eleccions és que la majoria àmplia dels ciutadans de Catalunya legitimi la creació d'un marc legal català.

CDC ha fet net en el partit arran de la confessió pública de l'expresident Pujol?

Aquest és un tema individual del president Pujol. Ell, de fet, ha estat ocultador de la informació, però ell no és el propietari d'aquests diners. Aquest és un tema de responsabilitat personal. Aquesta és la realitat.

Pujol és una figura fundadora del partit...

Jo crec que vam actuar amb tota conseqüència. Vam actuar-hi de forma molt clara com a partit prenent unes mesures claríssimes, i també com a Govern. Malgrat que van ser unes decisions dures i difícils, es van dur a terme. El President Mas va fer unes declaracions en què va anunciar totes les prerrogatives que deixaven d'existir per al president Pujol. Crec que vam fer el que s'havia de fer.

En la seva vida professional ha treballat en l'àmbit farmacèutic i al Parlament ha format part de diverses comissions relacionades amb la salut. Coneix de prop, per tant, la gestió del sistema públic de salut. Fa uns mesos va fer-se públic el cas Innova de corrupció sanitària a Reus que, entre altres institucions i partits polítics, ha afectat CDC. Considera que hi ha prou transparència en el sistema de salut català?

Hem de tenir clara una cosa. Qui va crear Innova? Innova el va crear el tripartit. Val la pena que situem les coses i diguem les coses tal com són. Innova i tot el que l'envolta és creat pel tripartit. És quan arriba a Reus un alcalde de Convergència que es planteja que cal canviar aquest sistema. A partir de la voluntat d'endreçar aquest tema, el cas es fa públic i té unes conseqüències legals. Si alguna acció ha tingut clara per a Convergència, ha sigut la de mirar d'endreçar allò que no ho estava. Jo ho veig d'aquesta manera.

Però qui va denunciar el cas va ser la CUP.

Sí, certament, la CUP ho va denunciar. Quan va estar a l'oposició, Convergència es va mostrar en contra del consorci i després, en entrar al govern, ha treballat per desfer-lo. No sé què és més rellevant: fer una denúncia, o treballar perquè les coses es facin bé. Jo crec que, en aquest sentit, el govern de Convergència i Unió a l'alcaldia de Reus ha actuat d'una manera molt clara a l'hora d'endreçar una cosa que no ho estava. Crec que s'ha de reconèixer la tasca d'oposició que va fer Convergència i Unió des del consistori de Reus i les accions directes que ha dut a terme quan ha estat al govern.