El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat avui davant la convocatòria d'eleccions catalanes per al 27 de setembre que "ningú trencarà Espanya de cap de les maneres" ni desfarà els vincles que existeixen entre els catalans i la resta dels espanyols.

"Ningú no convertirà ciutadans de Catalunya en estrangers al seu propi país", ha recalcat Rajoy en una roda de premsa a La Palma del Condado (Huelva), en què ha recalcat que les eleccions convocades no poden decidir sobre la ruptura d'Espanya, ja que només serveixen per elegir el Parlament de Catalunya.

El cap del Govern ha promès que no deixarà sense empara i sense protecció els catalans, que l'Executiu no permetrà que ningú no els robi la triple condició de "catalans, espanyols i europeus" i que ningú no els "empobrirà" ni permetrà que "la inestabilitat política" que generen aquestes decisions afecti la recuperació econòmica.

"Ningú no convertirà els catalans en estrangers en el seu propi país, que és el que pretenen alguns. Ningú no robarà als catalans la triple condició de catalans, espanyols i europeus, ni els empobrirà", ha postil·lat.

L'endemà de la convocatòria de les eleccions catalanes, Rajoy ha recordat que aquests comicis "no tocaven ara" perquè els mandats són de quatre anys i que és la segona vegada a Catalunya que s'avancen, a més d'intentar celebrar un referèndum "il·legal" l'any passat.

Segons ha precisat, el president de la Generalitat, Artur Mas, està en el seu dret de convocar eleccions perquè té la facultat de dissoldre la Cambra i convocar quan ho trobi oportú.

"Aquí res a dir, però com a president del Govern i del PP vull aclarir que estem parlant d'unes eleccions l'únic objectiu de les quals és elegir el Parlament de Catalunya, que al seu torn elegirà el Govern català", ha recalcat.

Rajoy ha sostingut, en aquest sentit, que perquè "ningú no es cridi a engany i no es jugui amb la voluntat de la gent" aquests comicis tenen l'"únic objectiu" d'elegir a un Parlament autonòmic.

Després de destacar que són una eleccions importants, el president ha demanat als catalans que acudeixin a votar el 27S i ha situat l'objectiu del PP en que la convocatòria serveixi per "iniciar un procés que posi fi a la divisió creada i a la confrontació que s'ha volgut promoure entre ciutadans de Catalunya".

Rajoy ha censurat que a Catalunya s'hagi generat una "divisió interna i confrontació" per intentar aplicar polítiques que "no tenen res a veure" ni amb la història recent ni amb com ha de plantejar-se el futur.

Les eleccions, ha afegit, "han de servir per posar fi a aquesta antiga idea que vol obligar a la gent a decidir entre ser catalans o ser espanyols i europeus".

Acompanyat per dirigents del PP com el vicesecretari d'Autonomies i Ajuntaments, Javier Arenas, el president del partit a Andalusia, Juanma Moreno, o el delegat del Govern a Andalusia, Antonio Sanz, el president ha apostat en la seva intervenció per acabar amb la "discòrdia i la divisió" i per treballar tots integrats per resoldre els problemes "reals" de les persones.

Ha criticat que el Govern català hagi dedicat "tot" el temps de la legislatura a "confrontar, no assumir responsabilitat i a culpar als altres".

Davant aquesta actitud, Rajoy s'ha referit a mesures preses pel seu Executiu, entre elles algunes que han servit per "evitar la fallida" dels pressupostos de la Generalitat.

El president, que gaudeix de les seves vacances al Parc Nacional de Doñana, s'ha desplaçat a la localitat pròxima de La Palma del Condado, on ha atès els mitjans de comunicació, ha visitat l'Ajuntament i ha donat un passeig en el qual ha departit amb els veïns.