El PSC es planteja pactar amb Junts pel Sí després del 27-S?

Junts pel Sí s'ha fet com una candidatura per la independència i és impossible que hi pactem. A menys que ells canviïn de projecte polític.

Però fa dos mesos, el PSC va pactar amb CiU o ERC en una desena d'ajuntaments gironins...

Per governar als ajuntaments, sí. Però amb una candidatura que s'ha fet per assolir la independència, jo crec que ni ens hi volen ni ens hi trobarien. Ara, si fos per governar Catalunya amb un programa de govern.... Però tampoc presenten programa. Ells només estan, com diu el seu propi nom, Junts pel Sí per la independència. Per això, lògicament, estan parlant d'un acord amb la CUP, perquè els altres no som independentistes.

Descarta un pacte postelectoral amb PP i Ciutadans?

Fins ara PP i Ciutadans han dit que no volen la independència, que en això podríem estar d'acord, però fins i tot han arribat a negar que hi hagi un problema en l'encaix de Catalunya i la resta d'Espanya. Nosaltres volem sanejar democràticament aquesta anomalia amb un nou acord amb l'Estat que sigui sotmès a un referèndum. El que no podrem és posar-nos d'acord amb partits que neguen el problema.

Així, el 27 de setembre es vota sí o no a la independència?

No. Es vota qui governarà Catalunya els propers quatre anys. Si tindrem una majoria com la que hem tingut fins ara, que és un govern i un president per la DUI, les retallades i cap avenç concret.

Si el 27-S guanyen per majoria els partits no favorables a la independència, el PSC ho interpretarà com un no a la independència?

No, perquè això és el plantejament que alguns fan d'aquestes eleccions. Aquí el que decidim són majories parlamentàries, governs i suports a un futur president. Ara, és veritat que si hi ha una majoria de partits que volen la independència, ells hauran d'intentar portar Catalunya cap a la independència. Però això no és una derivada directa dels resultats electorals. Serà una derivada, en tot cas, de la seva acció de govern.

Què ha trobat a faltar al govern d'Artur Mas?

Quin avenç concret ha obtingut Catalunya en aquests anys? Quines noves inversions, quin nou gran projecte...? Cap. Se'ns va prometre un pacte fiscal que no es va assolir. Es va prometre una consulta que tindria efectes i no els va tenir. Per què els hem de creure ara que ens prometen la independència si coses més senzilles tampoc les han aconseguit? Creiem que la política de retallades d'aquest govern ha afeblit la sanitat i l'educació pública.

El BCN World, que CiU va pactar amb el PSC, no el considera un gran projecte?

És una gran expectativa. Però per ara...

Es pot dir que el PSC ha retirat el dret a decidir del seu programa?

No. El PSC el que ha dit és que els propers quatre anys se centrarà en una reforma constitucional que sigui sotmesa a referèndum. Però nosaltres sempre ho hem dit: qualsevol consulta que sigui legal i acordada, tindrà el nostre suport.

I si al Congrés no hi ha les dues terceres parts necessàries per fer una reforma constitucional...

Dues terceres parts, depèn de quina reforma vulguis... Nosaltres el que intentem portar al debat públic és el plantejament que no hi ha una solució unilateral al problema que tenim. I no n'hi ha ni per la reforma constitucional ni tampoc per la independència. I un camí que no és unilateral ha de ser forçosament fruit d'un diàleg, d'una negociació i d'un pacte.

Si el PSC entra al govern, d'on traurà els diners per evitar les retallades?

El primer que s'ha de fer és un pacte fiscal. El gener del 2014 hauria d'haver entrat en vigor el nou finançament. Però el govern català no tenia gaire interès a negociar i el govern espanyol encara menys.

I si governa i no obté cap pacte fiscal, que farà llavors?

Seguir insistint. El que no farem és el que va fer el president Mas, que va anar a una reunió a Madrid, després de dues hores va dir que no se n'havia sortit i va canviar l'escenari. Creiem que les negociacions requereixen tenacitat i temps. Jo recordo que el darrer govern de Catalunya va trigar uns tres anys en la negociació del finançament autonòmic. A més, ara el president Mas té un rècord que és ser l'únic president de la Generalitat que ha estat incapaç de millorar el finançament que es va trobar quan va accedir al càrrec. Nosaltres aquest rècord no el volem.

I si al cap de tres anys el PSC no aconseguís un nou pacte fiscal?

Aleshores deixaríem que algú altre ho provés. Però amb tres anys nosaltres obtindríem el pacte fiscal. No crec que l'obtinguéssim en dues hores de reunió a la Moncloa, però no ens en cansaríem tan ràpid.

Veu opcions de revalidar els dos diputats gironins al Parlament que van aconseguir el 2012?

És el nostre objectiu. Els gironins han de decidir si volen que segueixi el mateix govern que han tingut fins ara i si creuen que hi han sortit guanyant. Nosaltres creiem que no i per tant també volem parlar d'això a les eleccions. Tot i que la candidatura de Junts pel Sí diu que no en vol saber res i es desentén del que ha passat, però curiosament vol mantenir el mateix president.

Fa tres anys, la número dos de la llista del PSC a Girona va ser Marina Geli. Ara serà la número 16 de Junts pel Sí. Això suposarà una pèrdua de vots?

Trobo que ha baixat molt a les llistes, si anava de dos i ha acabat la setze... Jo no m'atreveixo a dir quina és l'aportació de les persones en el nombre de vots. El que sí que comprenc és que la gent que ha arribat al convenciment que l'única sortida per Catalunya és la independència s'aplegui en una candidatura independentista. I ho respecto moltíssim.

La capacitat de renovació del PSC és presentar un candidat a Girona que des del 1983 i fins al 1995 va ser alcalde de l'Escala i que des del 2004 és senador?

Hem volgut fer una candidatura molt sòlida. Volem oferir una aposta de govern i volem gent experimentada. També és veritat que la número dos de la candidatura és jove, però hem volgut que els nostres caps de llista puguin expressar una solidesa d'una proposta política. I el Rafel Bruguera expressa això. Altres han fet més unes candidatures que semblen el càsting de L'illa dels famosos, però nosaltres hem buscat unes propostes que responen a la trajectòria política del PSC dels darrers anys. No estem per muntar grans recitals, sinó un bon govern per a Catalunya.

Considera que aquest càsting de «L'illa dels famosos» no pot ser útil per governar?

Jo no vull menystenir ningú ni menysprear. El nostre criteri per fer les llistes no és anar a buscar una pluja d'estrelles, sinó agafar gent disposada a picar pedra i amb la voluntat d'atorgar a Catalunya un bon govern.