Tant les paraules de Cameron com les de la cancellera alemanya Angela Merkel fa tres dies han insuflat aire en la segona jornada de l'escola d'estiu del partit de Mariano Rajoy, que avui clou aquesta cita a Lloret de Mar. El vicesecretari d'Organització, Fernando Martínez Maillo, va instar Mas a escoltar líders europeus com Cameron i admetre davant la ciutadania que Catalunya sortiria de la Unió Europea si s'independitza. A Mas ja «no li poden dir en més idiomes» que l'independentisme és contrari al projecte de la Unió Europea i del «camí dels temps», va dir, de la seva banda, la vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy.

En la mateixa línia es va pronunciar Fernández Díaz: «el que cal fer és que en el 27S s'acabi aquest malson», va dir en al·lusió al procés independentista, sobre el qual tant Merkel com Cameron, va precisar, van deixar clar a Mas que «el dret regeix el funcionament de la UE, un espai de llibertat, justícia i seguretat en el qual els governants acostumen a respectar la llei». El ministre, preguntat per les «estelades» en balcons d'ajuntaments catalans, va ironitzar dient que «cauran com fulles a la tardor». Efe/ddg girona

El primer ministre britànic, David Cameron, tampoc vol la independència. El líder conservador es va sumar a Merkel i va afirmar que una Catalunya independent quedaria fora de la UE i hauria de posar-se al final de la cua darrere altres països candidats per al seu reingrés. «Aquesta és la postura de la Comissió Europea i qualsevol expert constitucional a Europa», va sentenciar.

També va reiterar el que ja va expressar la cancellera alemanya Angela Merkel dimarts passat i va insistir que «és molt important» que sigui quina sigui la situació «els països, els governs i els primers ministres, igual que aquells que aquells que volen una alternativa han d'obeir la llei».

El premier britànic va fer aquestes manifestacions després d'una trobada amb Rajoy a La Moncloa on tots dos han abordat qüestions com la crisi dels refugiats sirians i duia preparada una resposta molt similar a la que va donar la canceller alemanya.

Preguntat sobre la qüestió catalana, Cameron va assegurar que Espanya és, igual que el Regne Unit, «un gran país amb una llarga història» i va apuntar que si hagués de transmetre un missatge respecte al procés català seria el mateix que el que ja va llançar al Regne Unit: «estem millor junts» (Better together).

En tot cas va insistir que malgrat que dues situacions «mai són iguals», en referència a Catalunya i Escòcia, creu que «és important davant de qualsevol situació que els països, els governs, els primers ministres i els que busquen una alternativa compleixin l'imperi de la llei i s'hi ajustin». «Això és molt important», va remarcar.

Pel que fa a la situació en què quedaria Catalunya, Cameron va insistir que «si una part d'un estat declara la secessió ja no forma part de la UE i ha de començar a fer cua darrere altres països candidats» per al seu reingrés. «Aquesta és la postura de la Comissió Europea i qualsevol expert constitucional a Europa», va sentenciar el primer ministre.

El president del govern espanyol, per la seva banda, va reiterarr que no té cap intenció de dialogar sobre la independència de Catalunya. «El diàleg que vol el senyor Mas és evident que no és possible», va sentenciar perquè «la sobirania nacional correspon als espanyols». Segons Rajoy, la dinàmica establerta pel procés a Catalunya és «molt perniciosa» i «no condueix enlloc».

També va insistir que Mas va plantejar-li «un contracte d'adhesió». «El que m'ha plantejat Mas és un referèndum sobre la independència i això no ho puc acceptar», i «pel que es veu complir la llei no entra dins dels seus paràmetres».