Una classe de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer haurà de fer el 25% de les hores lectives en castellà arrel de la petició de la família d'un alumne. Fonts del Departament d'Ensenyament han explicat que la sol·licitud s'ha d'acatar per la interlocutòria que ha rebut el centre per part del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que els obliga.

La decisió afecta a tots els alumnes de la mateixa classe del que la seva família ho ha demanat, que hauran de cursar a partir del proper dia 14 de setembre l'assignatura de Matemàtiques també en castellà. Aquest és el primer cas que es dóna a la demarcació de Lleida. Aquesta interlocutòria a l'escola de Balaguer se suma a altres que han afectat altres centres a Catalunya.

El setembre passat, dues escoles van començar amb un 25%, aplicant les interlocutòries del l'alt tribunal. A Sabadell, a les Escolàpies, també es va apostar per fer les matemàtiques en castellà, mentre que al Sant Bonaventura de Vilanova i la Geltrú, es va decidir fer un projecte plurilingüe.

Van ser només dos casos dels cinc que hi havia sobre la taula, perquè en els altres tres, els nens ja havien canviat de centre o acabat l'escolarització obligatòria quan va sortir la sentència. Durant el curs 2014-2015, el Tribunal va emetre interlocutòries per a d'altres centres, com l'escola Cèsar August de Tarragona, els Cossetans de Cunit i la Voramar de Salou.

Ajornat per la pròpia família

En el cas de Cunit però, ja no es van arribar a aplicar perquè els alumnes ja no estan en el centre. Les dues darreres escoles han estat El Pinar, de Sant Cugat del Vallès, on ho van demanar cinc famílies, i l'escola Pia Santa Anna de Mataró, on ho va demanar una més.

Tanmateix, en aquest darrer cas, tot i que l'escola ja havia planejat fer matemàtiques en castellà, el tribunal va decidir ajornar l'aplicació a petició de la pròpia família demandant, fins el curs vinent.