El líder del PSOE, Pedro ?Sán?chez, va reivindicar ahir el seu "catalanisme" i va considerar que la reforma federal de la Constitució ha de reconèixer la "singularitat" d'una Catalunya que, a les eleccions del 27-S, ha de "dir adéu a Artur Mas, el seu 3% i a Jordi Pujol".

Un dia després que el president del Govern, Mariano Rajoy, vingués a Catalunya per tancar l'Escola d'Estiu del Partit Popular, Sánchez va participar en la festa per a la gent gran del PSC, acompanyat del líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Així doncs, la campanya del 27-S sembla tenyir-se també de la carrera cap a la Moncloa, i de fet el propi Iceta va reclamar un "esforç" als votants socialistes per preparar una "gran victòria" en els comicis generals: "La millor manera de preparar aquesta victòria és aturar l'ofensiva independentista a les eleccions autonòmiques", va dir.

Davant prop de dos mil persones en el port de Tarragona, Sán?chez va deixar clar que "no renuncia que els espanyols i catalans caminin units, orgullosos de la seva diversitat i cap a una Espanya federal que reconegui i assumeixi com a propi un poble singular com és Catalunya, amb les seves històries, tradicions, institucions, llengua i cultura".

Sánchez va exclamar que se "sent catalanista" i va reivindicar "el catalanisme progressista i la unió civil de tots els catalans", ja que "quan Catalunya es divideix i se situa al marge de la llei, en surt derrotada". "Fem una Catalunya que digui prou als que només parlen de secessió per amagar el seu desgovern, la corrupció i els comptes a Suïssa mentre donaven suport a la reforma laboral del PP", va dir el líder socialista.

Iceta, contundent

Per la seva banda, Iceta va carregar contra Mas, a qui va retreure que si "no és capaç de donar la cara" a les eleccions del 27-S, a les quals concorre en quart lloc de la llista, llavors "no mereix seguir sent president". A més, Iceta va assegurar que aspira a ser president de la Generalitat i, per això, encapçala la llista dels socialistes catalans.