Eleccions plebiscitàries per decidir sobre la independència o eleccions autonòmiques per escollir un nou Govern? Els caps de llista pel 27-S van fer evident ahir que no es posaran d'acord sobre aquesta qüestió. A la Cadena SER, en el primer debat a 7 de la precampanya i amb l'única absència del número 1 de Junts Pel Sí, Raül Romeva (substituït per Germà Bel), els procés sobiranista va centrar, però, l'argumentari tant dels partidaris com dels detractors de la independència.

El trencament de la legalitat espanyola en cas de victòria independentista va enfrontar els dos blocs, tot i que des de la CUP es van remarcar les diferències entre les candidatures: «Mai investirem Artur Mas». «Crec que ningú dubta que els catalans es podran manifestar en aquestes eleccions sobre el mateix que en altres països han pogut fer en un referèndum acordat», va opinar Bel. Una opinió, però, que només va compartir el cap de llista de la CUP, Antonio Baños, i amb matisos importants. «No he escoltar dir al senyor Bel si hi haurà ruptura o no», va expressat tot lamentant la manca de claredat que la CUP veu en el full de ruta de Junts Pel Sí. «Tenim el full de ruta penjat a Internet», va insistir en diverses ocasions Bel per demostrar el compromís de la seva candidatura amb la «legalitat catalana» que s'impulsaria en cas que el Govern espanyol es negués a negociar la independència.

Per al cap de llista per Tarragona de Junts Pel Sí, la independència és la millor manera perquè la Generalitat deixi el «victimisme» que se li atribueix des dels partits no independentistes i la República Catalana assumeixi totes les responsabilitats dels seus actes.

Baños, al seu torn, va tallar les insinuacions d'altres caps de llista sobre el projecte compartit entre la CUP i Junts Pel Sí i va remarcar que «mai investirem Artur Mas com a president». Una diferència que no és l'única, ja que l'esquerra independentista pretén impulsar la sortida de Catalunya de la UE, fet que intenta evitar a tota costa l'altra candidatura independentista. Per a Baños, el 27-S no es plantejarà la «ruptura» amb els espanyols, sinó «la ruptura amb l'estat borbònic que porta tots els espanyols a la misèria».

La resta de caps de llista va descartat el caràcter plebiscitari de les eleccions, tot i que van centrar el seu discurs en el procés sobiranista, uns per oposar-s'hi frontalment (PPC, PSC i C's) i uns altres per reclamar una solució negociada que passi per un referèndum acordat amb l'Estat (Catalunya Sí que es Pot i UDC).

En un paral·lelisme amb el projecte sobiranista, el cap de llista socialista, Miquel Iceta, va assenyalar que, «quan un condueix per l'esquerra serà multat i, si reincideix, se li retirarà el carnet». «Suggerir una via política que surt de la legalitat es conduir les institucions catalanes al desastre», va remarcar, tot insistint en la solució federal que plantegen PSC i PSOE. «I si la majoria dels catalans condueix per l'esquerra?» li va preguntar el cap de llista de la CUP. «Aleshores s'haurà de canviar el codi de circulació», va respondre Iceta en referència a la reforma constitucional. Per al líder socialista, el 27-S no es decideix sobre la independència, sinó sobre si Artur Mas segueix sent el president del Govern. Per al cap de llista del PPC, Xavier García Albiol, aquestes seran les eleccions autonòmiques «més importants de la història», però no seran, en cap cas, «plebiscitàries».

Lluís Rabell (Catalunya Sí que es Pot) també va negar el caràcter plebiscitari de 27-S i va remarcar que Catalunya podrà fer balanç de les polítiques «antisocials» d'Artur Mas al capdavant de la Generalitat i de Mariano Rajoy al Govern espanyol.