L'associació Catalans pel Seny, que reuneix ja 400 inscrits, segons els seus organitzadors, es va presentar ahir a Barcelona per donar suport a les «propostes de diàleg» d'Unió i rebutjar una possible declaració unilateral d'independència després del 27-S.

L'entitat, que va néixer aquest estiu i, de fet, es va registrar fa pocs dies com a associació, va sorgir de la «inquietud de molts catalans per com s'estan fent les coses i per una situació que porta a la ruptura, la divisió i el malestar», va relatar el seu president, Joan Corominas, enginyer i vicepresident del Consell Social de la Universitat de Barcelona (UB).

Acompanyat d'altres membres de l'entitat civil, com l'advocat Ignasi López-Balcells, Corominas va lamentar que diversos partits proposin una declaració unilateral «al marge de la legalitat i que ens pot portar a un futur incert i lluny de la UE».

Al mateix temps, es va mostrar crític amb «altres forces d'àmbit espanyol que segueixen negant-se a escoltar la voluntat majoritària dels catalans per començar una nova etapa, ajustant i desenvolupant el model d'organització territorial« a través del «camí del diàleg, el "seny" i l'estabilitat».

El candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que la seva formació «és el que més s'assembla a aquella Convergència i Unió (CiU) de tota la vida» i va demanar que no se'ls posi «en el sac del sí o del no» a la independència.

«Unió està en plena forma, podríem haver anat amb Junts pel Sí o prendre l'opció que hem pres», va assegurar Espadaler en una conferència en el Fòrum Europa, i va afegir que no preveu no treure representació a les eleccions catalanes del 27 de setembre.

Espadaler va rebutjar que les eleccions siguin plebiscitàries, encara que ha advertit que «no es pot comptar amb escons una cosa tan transcendent com la independència de Catalunya».

«Tossuts» per la tercera via

«La tercera via s'aconsegueix a través de ser tossuts, no podem esperar gestos de les parts en plena campanya electoral i no esperem res de l'actual Govern central, però sí que estem condemnats els uns i els altres a escoltar-nos», va assegurar.

El candidat democratacristià va dir que el «preocupa el to que està agafant aquesta campanya, amb actituds que no fan més que alimentar a una banda i a l'altra» i va assegurar que al «PP el preocupa la campanya del 20 de desembre».