El president de la Generalitat, Artur Mas, ha demanat al govern espanyol que prengui nota de la "multitudinària" mobilització de la Via Lliure i l'ha instat a deixar la "miopia política i l'orgull imperial". " Deixeu d'amenaçar amb les lleis com si fóssim gairebé delinqüents. Som gent normal, serena i pacífica", ha afegit en una declaració institucional des del Palau de la Generalitat després de rebre els organitzadors de la Via Lliure. A més, ha reclamat que les lleis es posin al servei del diàleg i ha afirmat que "no s'enfonsarà el món" si cal canviar-ne alguna. Finalment, ha avisat que "al carrer s'influeix però a les urnes es decideix" en al·lusió al 27-S.

Mas ha aprofitat per explicar que aquest any ha tornat a preferir no participar a la manifestació de la Diada per mantenir la seva posició institucional i com a president de la Generalitat ha agraït el "comportament exemplar" dels ciutadans que s'han mobilitzat. "Em sento profundament orgullós de la seva gent, del civisme, de la capacitat de mobilització, l'amor a la democràcia i el compromís amb la llibertat", ha afegit. A més, ha posat en valor que aquesta "immensa capacitat de mobilització" és un missatge "potentíssim" de cara a Europa i el món.

En aquest sentit, ha assenyalat que no hi ha precedent enlloc de quatre anys de mobilitzacions consecutives d'aquest nivell i ha admès que aquest fet dóna confiança però també "obliga molt". Segons Mas, el Govern se sent recolzat per tirar endavant un procés polític que, segons ha remarcat, gira entorn del dret a decidir que té qualsevol nació.

El president de la Generalitat ha afirmat que fa molta "il·lusió" tenir un "poble en marxa" i un país que es mou i que té molta gent amb objectius de futur i amb la il·lusió de construir. Una il·lusió en positiu que Mas ha volgut posar en relleu: "No anem en contra ningú, ni en contra d'Espanya ni de l'Estat. Anem a favor de la democràcia, del dret a decidir, de la dignitat, de la llibertat i del dret a poder viure millor", ha conclòs.

Amb la mirada posada al 27-S, Mas ha avisat que "al carrer s'influeix però a les urnes es decideix" tot i no assenyalar cap opció política en concret perquè "totes són igual de respectables". I s'ha dirigit directament al govern espanyol per demanar-li que prengui nota de la Via Lliure que aquesta Diada ha omplert la Meridiana. "Deixeu aquesta miopia política, aquest orgull imperial, deixeu d'amenaçar amb les lleis com si fóssim gairebé delinqüents", ha exclamat per després demanar que les lleis es posin al servei del diàleg. "Si en algun moment cal canviar alguna llei, la canviem entre tots, no passa res, no s'enfonsarà el món", ha afirmat per finalment concloure que els catalans tenen dret a ser escoltats i a ser ajudats en la "implementació dels mandats democràtics".