El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha advertit els polítics que les entitats sobiranistes "no acceptaran claudicacions" a partir del 27-S i reclamaran "lleialtat" al mandat que surti de les urnes. Sànchez ha fet servir un to contundent per exigir "valentia" als diputats que ocupin els escons en la propera legislatura. "Que no ens fallin. Que sàpiguen que al darrera tenen centenars de milers de persones, avui al carrer i demà a les urnes", ha destacat. El president de l'Assemblea ha celebrat "l'èxit" de la Via Lliure i l'ha vinculat directament amb les eleccions del proper dia 27: "sabíem que havíem de guanyar el carrer perquè, guanyant el carrer, teníem guanyades una part de les urnes el 27-S".

Ara fa un any, la que aleshores era la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, reclamava a les institucions catalanes que el 9-N posessin les urnes. "Parlament, govern, president, posin les urnes", exclamava en el discurs final de la 'V' que va omplir l'Avinguda Diagonal i la Gran Via. Enguany les urnes estan garantides amb un 27-S que les entitats sobiranistes volen convertir en "plebiscitari" i l'actual president, Jordi Sànchez ha centrat el discurs en la gestió de l'endemà. "No acceptarem claudicacions ni falses vies", ha advertit.

L'ANC i Òmnium Cultural han garantit que estaran al costat dels polítics encarregats de pilotar el procés d'independència. "Si arriben moments difícils, serem allà amb vosaltres. I quan comencem a redactar entre tots la Constitució de la nostra República, també serem amb vosaltres", ha assegurat el president d'Òmnium, Quim Torra. "Estarem al costat de les institucions si aquestes fan el que pertoquen, complir el mandat de les urnes", ha matisat Sànchez.

Tots dos han coincidit en ressaltar que no seran només els independentistes els que construiran la futura República Catalana -en cas que les opcions sobiranistes aconsegueixin la majoria a les urnes. "Volem que quedi clar, que mai més ens ho tornin a dir. Aquest país el construirem amb tota la gent que hi viu. Mai hem preguntat no on hem nascut ni com ens diem", ha explicat el president de l'Assemblea.

"No volem seguir formant part del Regne d'Espanya ni un minut més", ha prosseguit Sànchez. "No volem formar part d'un Estat que ja no ens representa. No volem un Estat que ha fet servir les lleis per reduir la nostra capacitat com a societat. No creiem en un Estat que ha fet servir tot el poder per evitar que aquest país generi progrés i igualtat per tota la gent que hi viu", ha insistit. Segons ell, la independència "només depèn dels ciutadans". "Tenim a tocar aquesta victòria. No podem deixar-la escapar", ha dit.

Torra ha remarcat que el poble de Catalunya "vol ser normal" i això significa "tenir un estat propi". "El que és estranyíssim és que haguem de malviure dins d'un Estat impropi, un Estat que fa servir tots els seus poders per alimentar el discurs de la por. La nostra resposta contra la por i l'amenaça és més democràcia", ha recalcat.

La lluita contra la corrupció també ha estat molt present en els discursos. "Volem un nou estat per fer institucions noves i netes de corrupcions i corrupteles. Que ningú ens enganyi, la gent de la Meridiana no som corruptes ni corruptors", ha exclamat Sànchez davant l'aplaudiment de milers de persones.

La Via Lliure estava plantejada per mesurar la força de l'independentisme a dues setmanes de les eleccions, però també per aportar una fotografia reivindicativa al món. "Som el moviment democràtic més grans d'Europa. No hi ha moviment europeu que hagi ocupat pacíficament i democràticament el carrer com nosaltres", ha reivindicat. "Sabem que Europa no ens girarà l'esquena ni mirarà cap a un altre costat quan el mandat de les urnes sigui clar", ha insistit convençut.

La responsable de la sectorial d'internacional de l'ANC, Liz Castro, ha dirigit un missatge en anglès a la resta del planeta: "Nosaltres, el poble de Catalunya, per quart any consecutiu fem una mobilització massiva per donar un missatge a tots els països democràtics del món. Volem el nostre propi estat democràtic".

En els discursos s'ha fet servir el català, l'anglès i també el castellà. Gabriel Rufián, membre del secretariat de Súmate s'ha presentat com a independentista, castellanoparlant i fill d'andalusos per sentenciar que "aquest procés transcendeix qualsevol bandera, qualsevol origen i qualsevol barri".

El final dels parlaments ha donat lloc a la rumba conjunta entre "paios i gitanos", tal com l'han presentat des de l'escenari. L'inici de la versió de Peret 'Catalunya té molt poder' que han interpretat cantants de procedències molt diverses ha estat la senyal perquè els centenars de milers de persones que encara es mantenien als seus trams alcessin els punters de color per aconseguir una nova imatge àrea de la Via Lliure. Poc més d'una hora mitja s'ha allargat la mobilització més multitudinària de la Diada del 2015 que ha acabat, com és habitual, amb El Cant dels Segadors.