L'exconseller català i candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, declararà avui com a testimoni per videoconferència davant el jutge que investiga el patrimoni de Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident català. Espadaler, que com a cap de llista d'UDC es troba immers en la campanya per a les eleccions del 27-S, va al·legar problemes d'agenda per acudir a la citació que li havia fet per avui el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, segons van informar fonts jurídiques. Davant d'aquesta al·legació, i atès que es tracta d'un testimoni, de la Mata va accedir a prendre-li declaració a través de videoconferència, que se celebrarà avui a les onze del matí als jutjats de Barcelona, segons les fonts.

Tampoc acudirà avui a declarar, en el seu cas com a imputat, l'empresari i exdirectiu del FC Barcelona Jaume Ferrer Graupera, que va comunicar que es troba aquests dies fora d'Espanya i que fins a la setmana que ve no serà a Madrid, de manera que el jutge el va tornar a citar pel pròxim 23 de setembre a les cinc de la tarda.

De la Mata va cridar a declarar com a testimonis Espadaler i Salvador Milà, tots dos exconsellers de Medi Ambient, en contra del criteri de la Fiscalia i a petició dels empresaris imputats en la causa Josep Payola i Gustavo Buesa, que van participar en diversos negocis amb el fill gran del clan Pujol. Buesa va explicar en el seu moment davant del jutge que un dels seus negocis amb el primogènit de Pujol a l'empresa Tivissa va consistir en «convertir un abocador de residus incontrolat en un altre de controlat» i, en el qual Pujol Ferrussola va invertir 700.000 euros i va guanyar en poc temps 4,3 milions d'euros.

Legalitat dels negocis

En qualitat de testimoni també està citat per avui el conseller delegat d'Enagas, Marcelino Oreja Argurua, per dilucidar la legalitat de tres negocis dels empresaris Carles Sumarroca Claverol i Carles Sumarroca Coixet amb Jordi Pujol fill en les societats EMTE i General Lab.

Jordi Pujol Ferrusola ja va declarar en el seu moment i va en aquest sentit va negar haver percebut comissions per intercedir en adjudicacions públiques, al·legant que els cobraments d'empreses concessionàries d'obra pública van respondre a treballs reals i no ficticis.

La investigació a Pujol Ferrusola es va iniciar arran de la denúncia de la seva exnòvia i en ella s'indaga el moviment de divises efectuat durant vuit anys (2004-2012) en tretze països, entre ells Suïssa, les Illes Caiman i Liechtenstein, i que ronda els 32 milions d'euros.