L'exconseller català i candidat d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC) a la presidència de la Generalitat, Ramon Espadaler, va assegurar ahir que desconeixia que Jordi Pujol Ferrusola fos un dels inversors a l'abocador de Tivissa (Ribera d'Ebre), l'obertura del qual va autoritzar amb tots els informes favorables. De la mateixa manera es va pronunciar el que va ser el seu successor en la Conselleria de Medi Ambient, Salvador Milà, que, així com que Espadaler va comparèixer ahir com a testimoni davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el patrimoni del primogènit de Jordi Pujol.

Milà, que també va rebutjar tenir relació amb Pujol Ferrusola, va negar haver rebut pressions «directes o indirectes» de l'entorn del fill de l'expresident català perquè procedís a aprovar l'obertura de l'abocador ja autoritzat pel seu antecessor.

Espadaler, que es troba immers en la campanya per a les eleccions del 27S, va declarar per videoconferència des dels jutjats de Barcelona per problemes d'agenda, i des d'allà va explicar al jutge que, quan va donar el vistiplau a l'abocador el 2002, es va limitar a veure tots els informes preceptius de l'expedient. Segons va explicar, en ser tots favorables a l'obertura de l'abocador, finalment va signar l'autorització, van assenyalar fonts jurídiques presents en la declaració. Aquests informes, va afegir Espadaler, van ser emesos per organismes municipals, comarcals, estatals i de la comunitat, i respecte a la seva relació amb Jordi Pujol Ferrusola va dir que no tenia tracte amb ell i que desconeixia que fos un dels inversors i que a Gonzalo Buesa, l'empresari que amb el primogènit del clan Pujol va promoure l'obertura d'aquest abocador, el coneixia com a empresari.